Acasă Anchete LEGĂTURI PERICULOASE

LEGĂTURI PERICULOASE

DISTRIBUIȚI

artidficii 

Finala Cupei României din 2014 și finala Cupei Ligii din 2015 au conținut două show-uri pirotehnice. Ce legătură este între patronii arestați și oameni din ISU?

Pompierii au autorizat firma care a pus artificiile la clubul Colectiv să facă show pirotehnic pe Național Arena, stadion pe care tot pompierii nu l-au autorizat.

Potrivit tolo.ro, finala Cupei României din 2014 și finala Cupei Ligii din 2015 au conținut două show-uri pirotehnice. Ce legătură este între patronii arestați și oameni din ISU? Pe un stadion unde spectatorilor li se iau brichetele la intrare, au avut loc următoarele evenimente:

23 mai 2014, 38.000 de oameni în tribune – FRF organizează finala Cupei României, dintre Steaua și Astra. Spectacolul pentru sponsorul Timișoreana îl face firma de marketing sportiv SEG. Ei îi angajează pe cei de la Golden Ideas Fireworks Artists pentru un spectacol pirotehnic. Golden Ideas este aceeeași firmă care a organizat show-ul fatal de la Colectiv, în urma căruia patronii Daniela Niță și Cristian Niță sunt astăzi arestați.

Discuție cu un oficial din Primăria Capitalei:

Cine trebuia să obțină autorizațiile pentru spectacolul cu artificii de la finala de Cupă?

Organizatorii, FRF sau SEG. Nu știm exact. Cert e că, din informațiile noastre, ele au fost acordate de către pompieri.

Adică cei de la ISU au autorizat în 2014 un spectacol pirotehnic pe un stadion neautorizat?

Da! Asta apropo de ipocrizie. Pe acest stadion au venit aproximativ 4 milioane de oameni, la toate evenimentele găzduite de la inaugurare. Nici unul n-a pățit nimic. Iar acum sîntem obligați să închidem stadionul. Foarte bine, am făcut-o. Dar să discutăm și despre responsabilități, că noi ne-am străduit cu zeci de dosare ani de zile să obținem autorizația.

*128 de meciuri, concerte și acțiuni electorale au avut loc de la inaugurarea de acum 4 ani pe Național Arena fără autorizație de la pompieri

Mai multe părți dintre cele implicate atunci au sesizat că, deși materialul din care e făcută membrana acoperișului, de fapt ambele membrane, și cea care acoperă tribunele și cea a acoperișului rabatabil, este neomologat în România, pompierii au eliberat autorizațiile de la ISU ca să dea cu artificii în stadion!

Iar stadionul a fost în întregime închis, cu acoperișul tras!

”Tema e simplă: se poate autoriza un spectacol pirotehnic într-o unitate ea însăși neautorizată?!

”Oficial din Primăria Capitalei

”Răspunsul este următorul: da, se poate da avizul dacă există o legătură între ISU București și patronii Golden Ideas, una dintre firmele agreate de pompieri!”- sursă a Gazetei

Discuție cu cineva de la SEG:

Cine a luat aprobările de la pompieri pentru finala Cupei României din 2014?

Nu noi, ci furnizorul nostru tradițional pentru spectacolul pirotehnic, firma Golden Ideas.

Au avut sigur autorizație?

Fără discuție! De altfel, autorizația se prezintă cu mai multe zile înainte, apoi la ședința tehnică, unde vin jandarmii și cei de la ISU, și o verifică și pompierii care sînt prezenți la meci.

Cum erau cei de la Golden Ideas?

La acțiunile noastre, impecabili. Știm că poate suna ciudat în aceste zile, dar acesta este adevărul. N-am avut niciodată nici o problemă, Cristi Niță și echipa lui erau niște profesioniști. ”Spectacolul de la finala Cupei n-a fost cine știe ce. S-au pus artificii, dar ele nu s-au înălțat prea mult de la gazon” Organizator al evenimentului

20 mai 2015, 16.000 de oameni în tribune – LPF organizează finala Cupei Ligii, între Steaua și Pandurii Tg Jiu. Spectacolul pirotehnic pentru sponsorul Adeplast îl aduce o companie din Germania, aceea care a făcut spectacolul de la festivalul de muzică UNTOLD de la Cluj.

”50.000 de euro a primit firma din Germania și a fost un show grandios”, spune cineva de la Ligă. Ca și în cazul finalei Cupei României, nemții sunt cei care au obținut aprobările de la ISU.

*3.000 de focuri care au ajuns până la acoperiș s-au tras la finala Cupei Ligii

De data asta, spectacolul durează 20 de minute și ridică artificiile, într-un snop impresionant, pînă la acoperiș. Se luminează tot cartierul.

Evenimentul este descris de un oficial al Ligii Profesioniste de Fotbal:

Au avut autorizația de la pompieri?

Bineînțeles! Le-am verificat și noi, am văzut ștampila de la ISU. Gîndiți-vă, pompierii erau de față, nu se putea face nimic fără ei.

Spectacolul de explozii și artificii a fost atât de mare?

Probabil cel mai mare care a avut loc pe Național Arena vreodată. De altfel, s-a făcut o repetiție cu o zi înainte. Pe noi, la Ligă, ne interesa cum se vor încadra în timp, dar au fost și pompierii, pe care i-a interesat aspectul pirotehnic al evenimentului.

După meci, poliția a sechestrat echipamentele pirotehnice! Dar totul a rămas secret.

Show-ul pirotehnic de la Cupa Ligii a fost atât de strălucitor și de luminos, iar artificiile au urcat atât de sus încât la final a venit Poliția!

”Da, e adevărat, susține o sursă a ziarului, cei de la Poliția Capitalei au venit și au sechestrat echipamentele firmei! Le-au controlat ca să vadă cu ce muniție și cu ce calibru de artificii s-a tras pentru că polițiștilor li s-a părut periculos, fără să se gîndească nimeni că stadionul era neautorizat la incendii. Abia după cîteva ore, le-au eliberat echipamentele, lămurindu-se probabil că nu a fost nimic în neregulă”.

Patronii Golden Ideas sunt reținuți, procurorii susținînd că ei au încercat să șteargă date despre spectacolul pirotehnic din Colectiv.

Care este legătura dintre Golden Ideas și unii dintre șefii de la ISU?

Există mai multe mărturii din interiorul sistemului care vorbesc despre complicități sistematice între ISU și anumite firme.

”Există firme preferate în materie de pirotehnie și există firme preferate dintre cele care obțin autorizațiile. Adică, dacă te duci de capul tău ți se refuză autorizația. Ți se sugerează o anumită firmă <pricepută>, iar acea firmă îți obține ca prin minune, foarte repede, autorizația”, spune chiar un pompier.

Acum câteva luni a existat un episod straniu, care pun pe aceeași pagină ISU și Golden Ideas.

Când nemții care urmau să facă showul pirotehnic de la Cupa Ligii au depus cerere la ISU, imediat cineva s-a interesat în lumea fotbalului ce e cu ei. De unde sînt, cine sînt, dacă au aviz de la pompieri?

Cei care puneau întrebări erau chiar patronii de la Golden Ideas, care aflaseră de la pompieri.

Contactat, șeful ISU București, colonelul Mihai Guță, a spus că ”îmi amintesc parcă de meciul din 2015, dar eu nu am fost la el. Din câte știu, s-a dat cu artificii reci”. Dar s-au înălțat până la acoperiș! ”N-am fost acolo, credeți-mă, de regulă acordul se dă de către noi, dar și de către poliție”. Șeful ISU a spus că mai multe se pot afla de la colonelul Aldoiu, șeful Inspecției de prevenire.

Întrebat dacă știe să existe vreo legătură privilegiată între oameni din ISU București-Ilfov și Daniela Niță și Cristian Niță, patronii de la firma Golden Ideas, colonelul Guță a spus: ”Nu am auzit de această firmă. Eu am 3.000 de oameni în subordine. Nu pot ști ce face fiecare”.

Dialogul cu Giani Aldoiu, șeful de la Inspecția de prevenire:

Domnule colonel Aldoiu, ați dat acordul pentru spectacolul pirotehnic de la finala Cupei Ligii din mai 2015?

Nu am documentele acum la mine, e duminică. Dar o să mă uit luni și vă voi informa exact. Îmi amintesc că a fost ceva și pentru că s-au înălțat pînă la cub, la următorul n-am mai dat aviz.

Haideți să vorbim, vă rog, despre ce ați dat, nu despre ce n-ați dat.

O parte a acordului îl dăm noi, cealaltă parte, poliția.

Flăcările, artificiile și fumul s-au ridicat pînă la acoperișul acela neacreditat, o să vedeți imaginile. E logic ca pe un stadion fără autorizație să autorizați un show pirotehnic?

Aveți perfectă dreptate!

Vă întreb altfel. Dacă e OK ce s-a întîmplat pe Național Arena, ați fi dat autorizație pentru show-ul pirotehnic de la clubul Colectiv, că și ăla era neautorizat, ca și stadionul?

E o inepție, de acord. Dar ea vine din legea 4. Asta e părerea mea, că nu e normal, dar e doar o părere, în rest aplicăm legea. Am semnalat asta.

Cui?

La IGSU, dar n-am primit nici un răspuns.

Dar pompierii care erau acolo de ce n-au făcut nimic?

Ei sunt acolo ca să minimizeze riscul.

Adică stați să dea întâi foc la stadion și interveniți după? Unde e prevenirea? Ați auzit de firma Golden Ideas? Ei au organizat un show în 2014.

Nu, habar n-am cine e firma Golden. Noi, cei de la comandă, suntem noi la ISU București. Dacă mă întrebați acum dacă un inspector are relație cu o firmă, sincer, nu știu să vă spun. Dar, revin, mă voi uita în documente și voi reveni luni.

Și cum a fost până la urmă la finala Cupei Ligii din 2015?

Din ce am înțeles, preliminar, ei au făcut altceva decât au declarat cu o zi înainte! Iar eu legal nu pot interveni nici în timpul și nici nu pot aplica sancțiuni după.

Domnule colonel, dacă ăia dădeau cu tunul nu interveneați?

Eu sînt un tip incomod, dar vă spun adevărul: de multă vreme am zis asta, că suntem trimiși acolo fără să putem lua nici o măsură coercitivă ceea ce nu e deloc în regulă!

Comisarul.ro completează: Colonelul Nedelcu, omul din umbra tragediei de la “Colectiv”

Procurorii au efectuat vineri percheziții la sediul social din București al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL și la un depozit al acesteia din comuna Bucșani, județul Giurgiu. Cetăţenii din Bucşani sunt însă nedumeriţi. Ei ştiu că în spatele firmei care a produs incendiul la Clubul Colectiv se află “colonelul Nedelcu”, administratorii arestaţi fiind doar interfaţa, scrie Puterea.ro.

Foto – tolo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here