Acasă Educatie Legea depolitizării școlilor a fost adoptată fără dezbatere

Legea depolitizării școlilor a fost adoptată fără dezbatere

DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților a adoptat fără dezbatere propunerea legislativă care prevede incompatibilitatea funcției de director sau director adjunct cu orice funcție de conducere de la nivelul unui partid politic, din cadrul pachetului de legi inițiat în Parlament Antipolitizare în Educaţie.

Cu alte cuvinte, prima Cameră sesizată nu a respectat termenul constituțional de dezbatere și vot a inițiativei propuse de deputatul Cristina Iurișniți (USR), iar ca urmare, inițiativa a fost adoptată tacit și trimisă către Senat, în calitate de Cameră decizională.

”Dacă inițiativa pe care am susținut-o în plenul Camerei Deputaților a fost respinsă la vot de majoritarea  parlamentarilor PSD care ține la cumulul de funcții, am avut șansa trecerii tacite în privința depolitizării în sistemul preuniversitar. Proiectul de lege propune modificarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 şi prevede că „directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot deţine, pe perioada exercitării mandatului, funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional. Mecanismul adoptării tacite a fost introdus odată cu revizuirea Constituției în 2003, din dorința de a mobiliza și responsabiliza Parlamentul cu privire la inițiativele legislative pe care trebuie să le dezbată. Așadar, conform Constituției, dacă o propunere legislativă nu este dezbătută și votată în 45 de zile de prima Cameră sesizată, acea propunere se consideră adoptată și este trimisă către Camera decizională. Camera Deputaților a adoptat fără dezbatere propunerea legislativă pe care am inițiat-o, pentru a elimina incompatibilitatea funcției de director sau director adjunct cu orice funcție de conducere de la nivelul unui partid politic. Cu alte cuvinte, prima Cameră sesizată nu a respectat termenul constituțional de dezbatere și vot a inițiativei, iar ca urmare, inițiativa a fost adoptată tacit și trimisă către Senat, în calitate de Cameră decizională. Iată cum prin pasivitatea și dezinteresul parlamentarilor majorității, propunerea legislativă de depolitizare a funcțiilor de conducere din toate școlile din România a fost adoptată tacit. În ciuda faptului că majoritatea PSD, ALDE și PRO Europa din Comisia de învățământ s-a împotrivit vehement, în plenul Camerei Deputaților, când ar fi trebuit să dea un vot final, aceiași deputați nu s-au prezentat la muncă, iar neîndeplinirea cvorumului a determinat ca inițiativa să nu poată fi votată, deci să fie adoptată tacit, odată cu împlinirea termenului constituțional”, spune Cristina Iurișniți.

Propunerea legislativă are ca obiectiv depolitizarea școlilor din România și creșterea autonomiei decizionale și a responsabilității managementului școlar. Politizarea excesivă a dus la construirea unor relații clientelare între autorități și școli, iar acest fapt se vede prin lipsa de responsabilitate și viziune a foarte multor directori, dar și prin distribuția inechitabilă, pe linie de partid, a fondurilor publice.

Legea va ajunge în Senat unde se va confrunta cu aceeași majoritate parlamentară. Frica parlamentarilor de a-și elimina pârghiile de control a autorităților locale și a școlilor va reprezenta o provocare pentru adoptarea definitivă a acestei inițiative. Foto: Declic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here