Acasă Politic Legea incluziunii financiare a fost adoptată!

Legea incluziunii financiare a fost adoptată!

DISTRIBUIȚI

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare a fost adoptată miercuri, 22 noiembrie, cu votul a 219 deputați. Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PNL, George Tuţă, şi senatorul PSD, Radu Oprea, alături de peste alţi 100 de parlamentari cosemnatari.

”Legea incluziunii financiare este pentru cei departe de a fi bogați, dar care refuză să mai dea vina pe alții. A fi activ nu este doar rezervat bogaților. A fi activ financiar la fel. A așterne pe hârtie un buget de cheltuieli și a-l urmări până la următorul salariu este un lucru valabil și pentru un CEO și pentru cineva care lucrează pe salariul minim. Ambii obțin în final aceleași informații: unde se duc banii și, mai ales, unde se duc banii nejustificat. Eforturile de educație financiară se împotmolesc cumva chiar atunci când încearcă să se adreseze publicului celui mai important, mă refer la milioanele de români excluși din orice circuit financiar. Motivele sunt multe. Pe unele le cunoaștem, pe altele poate doar le intuim. Iar soluțiile încă sunt în așteptare. Legea votată astăzi creează instrumentele pe care românii le vor putea folosi pentru ca să fie mai înțelepți cu finanțele lor, să fie mai informați și mai pregătiți să ia măsuri atunci când lucrurile nu merg așa cum trebuie. Mai mult, legea creează un mediu propice pentru prosperitate prin stimulente care să îi facă pe cetățeni să fie parte activă în circuitul financiar. Odată promulgată, Legea incluziunii financiare va coaliza oameni și energii care să ofere concretețe demersurilor evocate. Primul pas este edificarea unei coaliții pentru incluziunea financiară, care, în timp, să construiască proiecte palpabile de educație și acces la serviciile financiare”, a declarat deputatul George Tuță.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea unui set de măsuri destinate creșterii incluziunii financiare a consumatorilor de servicii financiare în domeniul serviciilor de plată, prin modificarea Legii nr.258/2017 (privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază), a Legii nr. 70/2015 (pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare), a Ordonanței de urgență nr. 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările și completările ulterioare) și a Ordonanței de urgență nr. 193/2002 (privind introducerea sistemelor moderne de plată, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 250/2003, cu modificările și completările ulterioare).

2 COMENTARII

  1. […] Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul creşterii incluziunii financiare a fost adoptată miercuri, 22 noiembrie, cu votul a 219 deputați. Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PNL, George Tuţă, şi senatorul PSD, Radu Oprea, alături de peste alţi 100 de parlamentari cosemnatari. ”Legea incluziunii financiare este pentru cei departe […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here