Acasă Politic Legea prin care rezerva de aur a BNR trebuie repatriată e constituțională

Legea prin care rezerva de aur a BNR trebuie repatriată e constituțională

DISTRIBUIȚI

Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea votată de Parlament prin care rezerva de aur a BNR trebuie repatriată de la Londra.

Poriectul, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează aducerea în țară a rezervelor de aur ale României, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 24 aprilie.

Potrivit proiectului, ”Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară”. BNR trebuie să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

”Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, mai cuprinde proiectul.

Iniţiativa stipulează că, ”din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice”.

”Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, mai prevede acest proiect.

În ceea ce privește sesizările depuse de PNL, USR și președintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală, CCR a amânat verdictul, pentru a patra oară, pentru 4 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here