Acasă Info Local Liberalii insistă și amenință

Liberalii insistă și amenință

DISTRIBUIȚI

orban 

Chiar dacă a votat recent legile electorale, PNL, prin vocea prim-vicepreședintelui Ludovic Orban, a declarat, potrivit stiripesurse.ro, că Guvernul Dacian Cioloș poate modifica legea alegerilor locale prin asumarea răspunderii în Parlament. El i-a cerut prim-ministrului ”să reflecteze serios” asupra acestei propuneri care ”împacă și capra și varza” și a menționat că peste 70% din cetățenii României doresc alegerea primarilor cu 50% plus unu din voturi.

Propunerea ridicată de Ludovic Orban expune Guvernul unei eventuale moțiuni de cenzură, potrivit Constituției. Cu alte cuvinte, Guvernul va juca „cu mandatul pe masă”. Angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului reprezintă o soluție extremă pentru a evita Ordonanțele de Urgență sau regimul unei proceduri rapide de urgență în Parlament.

”Înțeleg scrupulele premierului Cioloș legate de adoptarea unei Ordonanțe de Urgență de modificare a legii alegerilor locale pentru a introduce alegerea cu o majoritate absolută de 50 plus unu a primarilor. Ii sugerez sa reflecteze serios asupra altei posibilitati care impaca si capra si varza. Eu sunt de acord ca legiferarea prin Ordonanta de Urgenta in domeniul alegerilor este la limita Constitutiei si inteleg, de asemenea, ca e greu sa schimbi printr-o Ordonanta de Urgenta o vointa a Parlamentului care a fost exprimata in luna mai a anului trecut, cand a fost adoptata legea. Exista in schimb posibilitatea angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pentru adoptarea acestei modificari legislative, optiune care este constitutionala, care nu poate fi contestata sub nicio forma si care, de asemenea, vine in intampinarea vointei cvasigenerale a cetatenilor privitoare la sistemul de alegere a primarilor. Se stie ca peste 70% din cetatenii Romaniei vor ca primarii sa se aleaga cu majoritate de 50% plus unu din voturi. De altfel, una dintre principalele revendicari ale protestatarilor si ale oamenilor care au sustinut protestele si care int-un fel constitutie baza legitimitatii Guvernului Ciolos este exact aceasta revendicare, de alegere a primarilor in doua tururi”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că este bine și pentru Cioloș să ”separe apele” și să afle cine-i sunt adevărații susținători.

”In acest fel, Guvernul Ciolos poate sa vina in intampirea vointei cetatenilor prin adoptarea acestei legi sub forma angajarii raspunderii in fata Parlamentului, satisfacand astfel una dintre principalele cerinte ale celor care au iesit in strada si respectand in acelasi timp si rigorile constitutionale in sensul in care in cazul asumarii raspunderii, daca cineva nu vrea adoptarea legii, are la dispozitie instrumentul de a depune o motiune de cenzura. Cred ca este bine si pentru Guvernul Ciolos sa separe apele, sa vada cine-i sunt prietenii adevarati, cine-i sunt sustinatorii adevarati in Parlament”, a declarat Orban.

Potrivit articolului 114 din Constituția României, ”Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege”. ”Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat”, este procedura descrisă în continuare de Constituția României.

PNL a cerut Guvernului Ciolos sa adopte o Ordonanta de Urgenta de modificare a legii alegerilor locale in sensul alegerii primarilor in doua tururi de scrutin pentru o mai larga legitimitate a acestora. In forma actuala a legii, un primar poate fi ales din primul tur, de exemplu, doar cu 30% din voturile celor care se prezinta la urne. In varianta propusa de PNL daca niciun candidat nu intruneste 50% plus unu din voturile din primul tur, atunci primii doi clasati intra in turul 2.

Dacian Ciolos a declarat ca nu este democratic ca Guvernul sa modifice printr-o Ordonanta de Urgenta o lege adoptata cu o larga majoritate in Parlament.

PSD s-a pozitionat categoric impotriva ideii lansate de PNL. ”O astfel de abordare, potrivit căreia o lege de o asemenea importanţă poate fi modificată în funcţie de interesele de moment ale unui partid, pune practic între paranteze ideea de democraţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here