În PNL se pregătește o mutare spectaculoasă pentru înlocuirea Guvernlui. varianta potrivit căreia Cătălin Predoiu va fi premier într-un viitor Guvern liberal picând însă având în vedere că numele acestuia este tot mai des menționat în dosarele DNA.
Cel mai concludent exemplu, scrie psnews.ro, este cel al dosarului disjuns din ”Gala Bute”, în care fostul ministru al Justiției și Gheorghe Ialomițianu ar fi principalii vizați. Numele celor doi apar după ce Corpului de Control al premierului a sesizat nereguli privind hotărârea de Guvern în baza căreia s-a luat decizia organizării Galei Bute. Deși inițial plângerea a fost făcută în legătură cu Elena Udrea, odată cu trimiterea în judecată a dosarului procurorii au întocmit un dosar separat în legătură cu faptele celor doi foști miniștri din Guvernul Boc.
Numele lui Predoiu a mai fost menționat și în dosarul lui George Scutaru privind banii folosiți de PNL în campania electorală din 2008, atunci când vicepreședintele PNL a obținut un mandat de deputat în Colegiul 5 din județul Buzău. Deși nu se poate dovedi faptul că Predoiu avea cunoștință de proveniența banilor, dosarul în sine atârnă de gâtul său ca o piatră de moară. În acest context, nu trebuie uitate nici declarațiile lui Teodor Atanasiu de la Bistrița. Senatorul spunea atunci: ”Noi, fără PD nu câștigam președintele. Ne-am ținut de nas și am făcut un compromis (…) Mai mult de atât, nu putem obține. Eu vă spun că le-am dat și iluzia că o să aibă prim-ministru. Nu o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă”.
Potrivit sursei citate, în interiorul PNL se vorbește despre o alianță cu UNPR, iar pentru a-l convinge pe general să trădeze PSD liberalii intenționează să-i propună varianta unui guvern politic condus de un tehnocrat. Deși numele acestuia este încă un mister, va fi cu siguranță o persoană din mediul economic, apropiat partidului din Modrogan.
De menționat faptul că ultima dată când a fost adus în discuție un guvern tehnocrat a fost în 2009, atunci când PSD condus de Mircea Geoană și PNL cu Crin Antonescu în frunte i-au propus președintelui Traian Băsescu un executiv format din specialiști și care ar fi urmat să fie condus de Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, moment care i-a adus actualului președinte titulatura de ”premierul de la Grivco”.
În istoria post-decembristă, România a avut două guverne tehnocrate. Primul în 1991 – 1992, condus de Theodor Stolojan, și al doilea în 2000, avându-l ca premier pe Mugur Isărescu, actualul guvernator al BNR. Totuși, nu am avut un guvern politic condus de un tehnocrat, premierii din ultimii 25 de ani provenind din rândurile unor partide politice.- foto: obiectiv.info