Acasă Politic Lista de miniștri e gata

Lista de miniștri e gata

DISTRIBUIȚI

Se vorbește de restructurarea administrației, iar premierul demis organizează concursuri

Ludovic Orban a spus, marți seara, la Digi 24, că din punctul de vedere al PNL este încheiată lista cu miniștri, dar că ”în următoarea perioadă încep negocierile politice cu partidele care au stat alături de noi la moțiunea de cenzură și trebuie să discutăm toate chestiunile cu aceste partide”.

”Se vor declanșa discuțiile oficiale, partidele vor prezenta condițiile pentru susținerea guvernului. Suntem după un exercițiu, reușita moțiunii, sunt foarte încrezător că discuțiile vor duce la formarea unei majorități”, a completat el.

În ceea ce privește calendarul de zece zile, el a spus că ”avem un calendar. Prima rundă, de negocieri politice. De asemenea, avem un calendar de consultare a societății civile, cu privire la prioritățile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociații profesionale, cu organizații neprofesionale de profil, cu federațiile sindicale”.

În privința celor pe care îi va propune ca miniștri, Orban a răspuns că ”numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice, iar runda finală de negociere probabil va fi marți, miercuri, în care practic să decidem cu fiecare formațiune politică”. ”Cei mai mulţi vor fi din partid”, a subliniat liderul PNL.

În momentul în care vom decide formula Guvernului, atunci o vom prezenta public. Nu pot să dau numele persoanelor la care ne-am gândit şi pe care le evaluăm, pentru că nu vreau să fie puşi într-o situaţie neplăcută, să fie vehiculaţi şi apoi să nu fie ei, a subliniat premierul desemnat.

Ce spune Ludovic Orban despre condițiile partidelor pentru susținerea guvernului

Liderul PNL a vorbit și despre condițiile partidelor, în contextul în care unele se bat cap în cap: ”Sunt lucruri pe care ne vom înțelege și lucruri care, acolo unde există diverențe majore, au diferențe de opinii, noi va trebui să găsim acel drum comun, în care se vor întâlni toate punctele de vedere”.

În ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi, cerință impusă de USR, Ludovic Orban a spus că ”noi avem deja un proiect de lege care este în dezbatere. Există un proiect de lege de la PMP tot legat de alegerea primarilor. Aici nu e nicio problemă, PNL susține alegerea primarilor în două tururi”.

”O altă condiție, fără penali în funcții publice, împreună cu USR și PMP am inițiat un proiect care cuprinde și revizuirea Constituției în acest sens. Este o inițiativă comună cu USR, asta nu e o condiție, este îndeplinită, ca și condiția cealaltă”, a mai spus el.

”UDMR are dreptul să-și exprime punctul de vedere la vot. Noi nu putem să determinăm să voteze altfel decât le dictează punctul de vedere”, a mai spus premierul desemnat.

În ceea ce privește programul de guvernare, Orban a spus că ”nu va fi un program pe patru ani”.

”Cea mai lungă perioadă posibilă este până la alegerile parlamentare. Anticipate – după prezidențiale și după alungarea PSD de la guvernare. În toată această perioadă PSD face nefăcute. Un guvern demis prin moțiune de cenzură, ce să mai numești un secretar de Stat? Au dat drumuri la o grămadă de concursuri, un protejat al lui Daea să fie angajat la ADS, director. Dar nu e numai ADS, prin proceduri viciate își angajează politruci. Forțează încheierea unor contracte. (Ploiești-Brașov) Odată! În condițiile în care nimeni nu mai știe, că Dăncilă după ce anunțase în campania electorală că a fost adjudecată licitația către consorțiul chinezo-turc, a venit Dăncilă și a zis că vine în CSAT ca să definească acest tronson ca fiind de importanță strategică. S-a răzgândit și acum anunță semnarea contractului. E o bătaie de joc. SE forțează pe calea ferată știind că există constestații în instanță și Cuc e disperat să forțeze conducerea CFR să semneze contractele pe o adjudecare care e contestată în instanță. Sunt angajate cheltuieli în continuare. De ce mai papă Viorica Dăncilă, după ce a fost demisă, fondul de rezervă al Guvernului? De ce și-a permis un guvern demis să aloce 1,4 miliarde către autoritățile locale, fără dezbatere publică, fără criterii, care să îmbrace haine de mită?”, a mai spus Ludovic Orban, la Digi24.

​​Premierul desemnat Ludovic Orban are la dispoziție, conform Constituției, 10 zile pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului și a întregii liste a Cabinetului. Potrivit regulamentului, birourile parlamentului stabilesc data ședinței comune pentru votul de învestitură, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here