Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță care va permite ANAF să păstreze 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale rămase definitive în sistemul căilor de atac.
Potrivit proiectului, banii astfel obținuți ”se utilizează pentru acordarea de premii personalului Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.
Cu acest proiect, Ministerul Finanțelor pare să aplice în continuare ”prezumția de vinovăție” a mediului de afaceri- Art.3 al proiectului stabilind că ANAF își va face un buget de venituri suplimentare, acestea fiind realizate, în parte, din sume suplimentare stabilite prin decizii de impunere sau obligații fiscale accesorii.
Justificarea măsurii e halucinantă: inspectorii se simt timorați de faptul că societățile își angajează avocați care i-ar putea acționa penal pentru prezumtive abuzuri, lucru care le crează un disconfort profesional. În realitate, lucrurile stau puțin invers: În anii 2014 – 2015, ANAF introdusese ”cutuma” sesizării penale împotriva contribuabililor, pentru a bloca accesul la instanțe al celor care contestă deciziile Fiscului. Odată cu blocarea acestui drept, au fost blocați și banii companiilor, până la rezolvarea 15caracterului penal al unor decizii care nu s-au dovedit penale. Și au fost bani trecuți în performanțele ANAF și în legile bugetelor. – pe larg în Cursdeguvernare.ro