Acasă Politic Ludovic Orban în Parlament: Decizia e foarte clară: Pe 14 septembrie începe...

Ludovic Orban în Parlament: Decizia e foarte clară: Pe 14 septembrie începe anul școlar

DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, în fața Parlamentului, că acțiunile Avocatului Poporului și deciziile Curții Constituționale au făcut ca, vreme de trei săptămâni, autoritățile să nu aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a lupta cu pandemia de coronavirus și a făcut apel la toate partidele parlamentare să fie alături de guvern în efortul de a lupta cu virusul.

”Toate măsurile pe care le luăm au doar acest obiectiv: de a reduce numărul persoanelor infectate”, a subliniat șeful Guvernului.

În ceea ce privește noul an școlar, prim-ministrul a spus că guvernul va găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor și că va exista acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. El a promis că vor fi cumpărate 250.000 de tablete și 200.000 de laptopuri pentru asigurarea accesului la cursuri online pentru elevii care nu dispun de astfel de dispozitive.

Ludovic Orban a mai spus că alegerile locale programate pentru 27 septembrie se pot ține în condiții de siguranță, precizând că vor exista reglementări pentru organizarea evenimentelor electorale – distanță fizică între participanți, limitarea numărului de participanți, purtarea măștii.

”Nu trebuie ca tema coronavirusului să fie subiect de dezbatere electorală. Cred că de responsabilitatea fiecăruia dintre noi depinde în mare măsură evoluția. Cu cât reducem răspândirea virusului, viața noastră trebuie să fie cât mai normală”, a subliniat premierul.

Principalele declarații ale prim-ministrului:

Mă voi referi pentru început la măsurile de combatere a răspândirii COVID-19

Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă care o știe toată lumea pentru că pentru o perioadă de 3 săptămâni autoritățile au fost lipsite de instrumentele legale pentru a lupta eficient

În legea 55 s-au introdus două articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, autorităților sanitare în lupta anti-coronavirus

În legea 55, practic detașările care au fost făcute în stare de urgență fără acordul instituției sau angajatului, detașările au devenit aproape imposibile

A doua măsură a fost cea a blocării concursurilor. De la adoptarea legii 55 sunt blocate concursurile în ambulanțe, spitale, DSP, Poliție, Jandarmerie, inspecțiile de muncă, ANSVSA și alte instituții

În perioada de după decizia CCR, noi am avut circa 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut impune nicio măsură.

Mai mult, toți contacții au fost liberi. Nu s-a putut dispune carantinarea, izolarea.

Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare care au fost luate gradual

Această suprapunere a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri de la media de 500 cazuri pe zi la 1300

Imediat după ce Parlamentul a adoptat Legea 136, care ne-a dat instrumente de care beneficiază toate țările europene, am dispus toate măsurile de care aveam nevoie.

Într-o perioadă atât de scurtă de timp, de la adoptarea legii, am ajuns la peste 10000 de persoane izolate instituționalizat. De asemenea, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40000 de români care au fost în contact cu persoanele infectate. S-a dispus izolarea la domiciliu pentru aproape 15000 de români.

Puteți cuantifica ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi adoptat legea.

În ceea ce privește detașările, odată cu acordarea din nou a posibilității de realizare a acestor detașări….

Am făcut 4.000 de cereri voluntare pentru care am primit 26 de acorduri de detașare

S-au dispus peste 1.500 de detașări, care erau fundamentale. Cele mai multe sunt la DSP-uri, care sunt suprasolicitate.

DSP-urile duc o mare parte din greul bătăliei.

Viteza este fundamentală în anchetele epidemiologice.

Am avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți la terapie intensivă. Problema secțiilor ATI este că deși avem o capacitate mai mare, infecția nu e distribuită unitar la nivelul țării. Sunt județe mai afectate.

În mod constant am avut în vedere creșterea capacității la ATI și după adoptarea Legii 136 am luat măsuri energice pentru creșterea numărul de paturi. dar fără detașarea medicilor, degeaba ai paturi, ventilatoare, dacă nu ai personal.

Am crescut numărul de paturi ATI cu aproape 130 de paturi și procesul continuă. Mai avem la Brașov, la Matei Balș capacitate de a crește numărul de paturi.

Și aici detașarea a fost soluția să facem funcționale foarte multe paturi care altfel nu ar fi putut fi operaționalizate.

Am crescut constant capacitatea de testare – de la cca 500, la zile în care se fac 25.000 de teste. Intenția noastră este de a crește constant capacitate de testare RT-PCR, în spații adecvate și cu personal profesionist.

Creșterea capacității de testare e esențială pentru că poți identifica mai repede o persoană bolnavă și să vezi care sunt zonele de risc.

A fost un lucru care nu ne-a făcut plăcere să apelăm la el. Deși e perioadă de vară am crescut controalele și la persoane juridice, și la persoane fizice. Au fost date foarte multe amenzi.

Când te expui riscului de infectare nu te expui doar pe tine, ci și persoanele apropiate. Atunci când dăm sancțiuni le dăm strict cu obiectivul de a-i ajuta să respecte regulile

Cu cât crește procentul românilor care respectă regulile, care se protejează, cu atât riscul de răspândire a virusului scade

Virusul nu a dispărut vara așa cum se estima, nici nu e vorba de valuri. Virusul este în comunitate și se răspândește.

Cu cât interacțiunile între oameni cresc și riscul de infectare crește. Soluția e simplă și clară: respectarea regulilor.

Nu înțeleg opoziția față de mască. Masca e cel mai bun mijloc de a te proteja. E garanția că nu te infectezi când interacționezi cu alți oameni. Distanța, regulile ne permit să ducem o viață normală.

Fac apel la dvs. în numele patriotismului și responsabilității pe care o aveți pentru românii care v-au votat, fiți alături de noi în tot acest efort de convingere a celor care bagatelizează pandemia

Coronavirusul ucide, provoacă moartea, nu doar pentru persoane cu boli, ci și pentru persoane sănătoase.

Toate măsurile pe care le luăm au doar acest obiectiv: de a reduce numărul persoanelor infectate

Decizia e foarte clară: Pe 14 septembrie începe anul școlar

Sigur că trebuie făcut în condiții care să respecte regulile de siguranță sanitară.

De aceea am luat decizia de a deschide școala în mod diferențiat în funcție de deciziile de la nivel local.

Există trei situații: verde, galbenă, roșie

În funcție de numărul de persoane infectate în ultimele 14 zile din fiecare comunitate, școala se poate deschide normal, cu elevi în clasă, școala se poate deschide cu jumătate prezență în clasă și jumătate online și acolo unde riscul epidemiologic e mare școala va începe online.

Începerea școlilor presupune o serie de demersuri. În primul rând am constituit un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului școlar, coordonat de dna vicepremier Raluca Turcan.

E clar că pentru fiecare mod de începere a școlii trebuie luate măsuri.

Acolo unde începe școala va fi necesar portul măștii atât pentru cadre didactice, cât și pentru elevi

Acolo unde se poate, să fie montate panouri de plexiglas.

Bineînțeles că trebuie să fie dezinfectanți.

Am alocat resurse pentru cursurile online.

Situația am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet și vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Fiecare școală trebuie să aibă acces la platforme online. Va exista acces gratuit la platforme de învățare pentru fiecare școală. Google și Microsoft au pus la dispoziție, gratuit, aceste platforme.

A treia direcție de acțiune este asigurarea accesului la cursuri online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare, laptopuri. Am alocat suma necesară pentru achiziția a 250.000 de tablete. Licitația e în curs de derulare și în cursul săptămânii viitoare se va finaliza.

Am disponibilizat din fondurile europene 125 de milioane euro care vor fi destinați decontării cheltuielilor autorităților locale pentru 200.000 de laptopuri sumplimentare, decontării cheltuielilor pentru mijloacele de protecție sanitară, a dezinfectanților și achiziția de cisterne sanitare acolo unde e necesar pentru a asigura apă curentă.

pentru a crește calitatea actului educațional online, am organizat și sunt în continuare organizate activități de creștere e competențelor digitale a cadrelor didactice.

Din fonduri de la Banca Mondială e în curs achiziția a 74.000 de laptopuri, table interactive și camere web.

Avem nevoie în mod clar de cooperarea atât a autorităților locale, cât și a managerilor de școli, implicarea cadrelor didactice, a părinților pentru a asigura dreptul la educație pentru fiecare copil din România.

Vă prezint pe scurt măsurile pentru organizarea alegerilor locale: Data de 27 septembrie a fost stabilită de comun acord în urma consultărilor între liderii politici și a fost votată de Parlament.

Atât timp cât data a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut demersurile pentru organizarea în bune condiții a alegerilor locale.

E important pentru democrație, pentru comunitățile locale să își aleagă reprezentanți legitimi

AEP împreună cu MS și MAI dezbat în momentul de față setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campaniei electorale de către candidați și susținătorii acestora.

Cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitate.

Regulile au ca obiectiv protejarea sănătății. Cu siguranță va fi măsura portului măștii pentru candidați în toate interacțiunile cu alegătorii.

Vor exista reglementări pentru organizarea evenimentelor electorale – distanță fizică între participanți, limitarea numărului de participanți, purtarea măștii.

Distribuția materialelor: discuțiile sunt ca activiștii să poarte mănuși și să aibă dezinfectanți.

În ziua votului, toți reprezentanții din birourile secțiilor de votare vor avea cinci măști pe parcursul zilei.

Gândim reguli de distanțare fizică dacă sunt mai mulți alegători care stau la coadă.

Așteptarea să fie în spații marcate, în afara secțiilor. Se vor dezinfecta mâinile la intrarea și ieșirea din secția de votare.

Când vom avea proiectul cu regulile, îl vom trimite către toți liderii politici. Putem să organizăm alegeri fără să creștem riscul de transmitere a virusului.

Închei prin a transmite un mesaj de unire a forțelor, pentru că putem să luptăm eficient împotriva epidemiei, putem să reducem numărul de infectări, dar este important ca oamenii care reprezintă modele, care au funcții să fie un exemplu de comportament.

Nu trebuie ca tema coronavirusului să fie subiect de dezbatere electorală.

Cred că de responsabilitatea fiecăruia dintre noi depinde în mare măsură evoluția. Cu cât reducem răspândirea virusului, viața noastră trebuie să fie cât mai normală. Sursa: G4Media.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here