Acasă Info Local Luați exemplu: Dacă ceri ajutor social în Pantelimon, ți se oferă un...

Luați exemplu: Dacă ceri ajutor social în Pantelimon, ți se oferă un loc de muncă

DISTRIBUIȚI

În orașul Pantelimon din județul Ilfov acordarea ajutoarelor sociale se face după criterii bine stabilite conform Legii 416/2001, dosarele fiind întocmite de administrația locală. Contrar zvonurilor din zonă, Pantelimon este unul dintre orașele cu cel mai mic număr de ajutoare sociale acordate, raportat la orașele județului Ilfov.

La AJPIS Ilfov sunt înregistrate numai cinci dosare de ajutor social (venit minim garantat) pentru orașul Pantelimon, fiind vorba de persoane în vârstă sau mame singure care asigură creșterea și îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau mai multor copii în vârstă de până la șapte ani și până la 18 ani în cazul copilului cu handicap grav sau accentuat, care nu pot să presteze muncă în folosul comunității și nu se pot angaja.

Dar cum reușește Direcția de Asistență Socială a orașului Pantelimon să mențină un nivel scăzut al acestor beneficii sociale? Răspunsul este simplu: le oferă în schimb un loc de muncă!

Direcția de Asistență Socială Pantelimon vine în întâmpinarea celor care solicită ajutorul social și sunt apți de muncă, prin consilierea gratuită în vederea obținerii unui loc de muncă stabil, care poate acoperi nevoile, asigurările medicale și care le poate oferi oamenilor o stabilitate și independență financiară. În cadrul instituției există un centralizator numit bursa locurilor de muncă, în care se regăsesc ofertele de muncă ale agenților economici din județ. Dacă doritorii de ajutor social refuză joburile propuse de AJOFM, acestora le încetează dreptul la ajutorul social.

Joburile disponibile sunt afișate la sediul Direcției, dar și electronic pe site-ul https://daspantelimon.ro/bursa-locurilor-de-munca/ unde se găsesc ofertele a 23 de agenți economici care oferă 77 de posturi pe diverse domenii și specializări.

Un alt tip de sprijin financiar se acordă familiilor cu copii minori, cu venituri foarte mici, numit Alocație de Susținere a Familiei (ASF).

Condițiile principale pentru a beneficia de acest sprijin sunt ca veniturile nete ale familiei să fie sub 530 lei/membru, iar copiii trebuie să fie înscriși la școală și să frecventeze cursurile. Aceștia nu au voie să aibă peste 20 de absențe nemotivate pe semestru, altfel ajutorul social acordat familiei este diminuat, copilul care nu îndeplinește aceste condiții fiind exclus din primirea dreptului.

Se încearcă prin aceste măsuri reducerea abandonului școlar din rândul copiilor din familii nevoiașe. Aplicarea legii face ca aceste măsuri să fie benefice pe termen lung copiilor, educația fiind o șansă la o viață lipsită de griji.

Pentru acest tip de sprijin există la nivelul întregului oraș doar 49 de dosare acceptate (raportate la o populație de 28.400 locuitori oficial) pentru Alocația de Susținere a Familiei, plătită tot de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. Beneficiarii acestei forme de susținere sunt familii cu venituri mici formate din soț, soție și copii minori, persoane singure și copiii acestora sau bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor, care locuiesc și se gospodăresc împreună.

Deși de-a lungul vremii au existat zvonuri conform cărora în orașul Pantelimon ajutoarele sociale ar fi acordate fără prea multe criterii de selecție, adevărul este cu totul altul. Primăria orașului Pantelimon prin Direcția de Asistență Socială asigură transparență, iar deciziile de acordare a ajutoarelor sociale sunt luate după analiza îndeaproape a fiecărui caz în parte.

”Dorim să combatem ideea că în orașul nostru există mulți beneficiari de ajutoare sociale care nu prestează muncă în folosul comunității și nici nu doresc să se angajeze. În Pantelimon, oricine solicită ajutor social este întâi ofertat cu locuri de muncă disponibile, iar dosarul său este verificat prin anchete sociale la domiciliu. Suntem transparenți și corecți în tot ceea ce facem, urmăm legislația în vigoare și dorim să ajutăm, acolo unde este cu adevărat nevoie, dar considerăm că un loc de muncă poate fi un câștig mult mai mare decât un ajutor social!” a declarat Marian Ivan, primarul orașului Pantelimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here