Acasă Economie MAGII ELECTORALE

MAGII ELECTORALE

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

 Gata! PSD și PNL și-au anunțat programele de guvernare, fiecare – în stilul deja consacrat – promițând de toate pentru toți. Social-democrații promit, printre altele, eliminarea impozitelor pentru cei care câștigă sub 2.000 de lei lunar, desființarea contribuțiilor pentru pensii și sănătate pentru avocați, experți și meseriile liberale, majorarea lefurilor cu 60 la sută și a pensiilor cu 40 la sută, în condițiile în care PIB urmează să crească de la 758 de miliarde de lei în 2016, la 1.014 miliarde de lei în 2020. Mai zic pesediștii că impozitul pe venitul agricol va fi eliminat din 2018, impozitul pe teren agricol va fi zero pentru terenul lucrat și de 100 de lei/ha în cazul terenurilor nelucrate, adică exact ceea ce trebuie să audă alegătorul din mediul rural. Cel mai tentant sună debirocratizarea, PSD dorind să elimine 102 taxe nefiscale din 2017. Numai că unele dintre ele au fost deja eliminate.click-1

PNL, la rândul său, marșează pe creșterea la 200 de lei a alocațiilor pentru copii (cee ace nu pare chiar de nerealizat) și scăderea TVA la 16 la sută din 2019. Liberalii mai propun înfiinţarea Fondului Român de Dezvoltare Urban Rural, prin care vor fi investite 24 miliarde de lei până în 2020, înființarea Băncii de Dezvoltare şi Investiţii, care va opera cu finanţări de cel puţin un miliard de euro și dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017. Liberalii mai au în program dezvoltarea infrastructurii naţionale de irigaţii prin construirea canalului Siret – Bărăgan, interzicerea defrişării pădurilor și înfiinţarea Bursei de Cereale în Bazinul Mării Negre la Brăila. Nu în ultimul rând, pentru a opri declinul demografic, liberalii au în vedere înfiinţarea creşei, grădiniţei şi a centrului ”şcoală după şcoală” la locul de muncă, precum şi reducerea impozitului pe venit la jumătate pentru părinţii care au al treilea copil până la vârsta de șapte ani a acestuia/acestora.

Programele, mult mai ample, pe hârtie, dau foarte bine la electorat. Îndeplinirea lor ține de foarte multă voință politică, dar mai ales de bani. Acum, candidații pot oferi orice, oricât. Nu îi doare gura să împacheteze frumos promisiunile, că doar asta înseamnă campania lectorală.

Să ne amintim, însă, de gogoșile electorale din 2008: PDL promitea un salariu minim de 452 de euro și o pensie medie de 405 euro până în 2012, plus 1.300 de km de autostradă și modernizarea a 10.000 de km de drumuri județene, ca să nu mai vorbim de construirea a 41 de șosele de centură. Alianța PSD + PC vorbea de 1.000 de km de autostradă, modernizarea a 1.000 km de cale ferată, a 13-a pensie și dublarea pensiilor pentru agricultori, construirea a peste 5.000 de școli, creșe și grădiniţe noi, construirea a opt spitale regionale ultra-moderne și, foarte tare, peste 400.000 locuințe pentru tinerele familii. PNL zicea că leafa minimă va fi 800 de euro, pensia medie 350 euro și că vor fi construite 1.200 de grădinițe, 600 de săli de sport și 90 de bazine de înot și campusuri școlare.

Dacă jumătate din aceste promisiuni s-ar fi materializat viața românilor ar fi fost mult mai ușoară. Așa …. rămâne doar interesantă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here