Acasă Social Magistraţii care vor face parte din cele două completuri de 5 judecători...

Magistraţii care vor face parte din cele două completuri de 5 judecători pentru 2020

DISTRIBUIȚI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a tras luni la sorţi magistraţii care vor face parte din cele două completuri de 5 judecători (C5) pentru anul 2020.

Astfel, la completul de 5 judecători – Penal 1 – 2020, membrii titulari sunt:

Eleni Cristina Marcu

Maricela Cobzariu

Hermina Iancu

Constantin Epure

Iulian Dragomir

Din lista de permanenţă, adică judecătorii care le vor lua locul titularilor dacă aceştia sunt incompatibili sau sunt recuzaţi, fac parte:

Macavei Săndel Lucian

Şerban Leontina

Burnel Oana

Barbu Elena Carmen

Alexandrescu Anca Mădălina

Lefterache Valeria Lavinia

Encean Simona Daniela

Enescu Dan Andrei

Grădinaru Daniel

Cîrnaru Simona

La completul de 5 judecători – Penal 2 – 2020, membrii titulari sunt:

Francisca Maria Vasile

Rodica Cosma

Ioana Alina Ilie

Valentin Horia Şelaru

Andrei Claudiu Rus

Din lista de permanenţă fac parte:

Nicolescu Alin Sorin

Neniţă Simona Cristina

Popa Rodica Aida

Dragomir Florentina

Popescu Mirela Sorina

Pistol Ştefan

Matei Ionuţ Mihai

Rus Alexandra Iuliana

Foitoş Marius Dan

Lucia Tatiana Rog

Cine sunt magistraţii titulari

Eleni Marcu a fost numită recent la Secţia penală a ÎCCJ de Secţia pentru judecători a CSM. Ea a fost vicepreşedintă a Curţii de Apel Constanţa şi a semnat scrisoarea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiţiei (detalii aici).

Maricela Cobzariu a făcut parte din completul de 3 judecători care l-a condamnat pe Darius Vâlcov la 8 ani de detenţie pentru corupţie şi apoi a amânat mai mult de un an redactarea motivării. Cobzariu a făcut parte şi din completul de 3 judecători care l-a achitat pe Sebastian Ghiţă, la fond, în dosarul cu poliţiştii şi procurorii din Parhova.

Hermina Iancu a refuzat, în trecut, să îl condamne pentru luare de mită pe fostul premier, Adrian Năstase.

Constantin Epure este judecătorul care, împreună cu colega lui Gianina Arghir, l-a condamnat, la fond, pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Iulian Dragomir este vicepreşedintele ÎCCJ (vezi un portret al acestuia aici).

Francisca Vasile este judecătoarea care a ridicat controlul judiciar în cazul Kovesi. Ea a redeschis dosarul Tel Drum. În sistemul de justiţie, este considerată un magistrat integru şi bine pregătit.

Potrivit unor surse judiciare, Rodica Cosma este prietenă cu judecătoarea Magdalena Iordache, soția deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, în mandatul căruia a fost adoptată OUG 13.

Ioana Alina Ilie a făcut parte din completul care l-a trimis după gratii în 2012 pe fostul premier PSD Adrian Năstase. Ca judecător de cameră preliminară, ea a anulat mai multe probe obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională în dosarul Romgaz.

Judecătorul Horia Valentin Șelaru a fost procuror și consilierul Laurei Codruța Kovesi. A fost și șef al Secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

Andrei Claudiu Rus este soţul judecătoarei, tot de la Secţia penală a ICCJ, Alexandra Rus (fostă Paştiu), cea care a vrut să îl scape pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Soţii Rus au fost cununaţi de două perechi de naşi, potrivit unui obicei din Ardeal: de către familia şefei Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor, şi de către familia vicepreşedintelui Curţii de Apel Bucureşti, Alina Ghica. Judecătoarea Nistor a candidat în tandem pentru un post de membru CSM cu judecătoarea Lia Savonea, însă a câștigat doar ultima dintre ele, potrivit surselor G4Media.ro. Ghica este considerată şi ea o apropiată a şefei CSM, Lia Savonea.

Cine sunt foştii demnitari care îşi aşteaptă sentinţele la ÎCCJ. E vorba de Elena Udrea, Victor Ponta, Dan Şova sau Constantin Niţă. Nu e clar în acest moment dacă dosarele lor rămân la vechile completuri de 5 judecători, potrivit principiului continuităţii după ce a început cercetarea judecătorească, sau vor fi preluate de noile C5-uri. – sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here