Cercetarea din România poate beneficia de fonduri europene substanțiale, chiar și pentru proiecte caree ar putea părea încă de domeniul viitorului îndepărtat.
Pe platforma unde se află laserul de la Măgurele ar putea fi dezvoltată infrastructura necesară pentru un computer cuantic, care să fie folosit în zona nanoroboților. Iar în zona de inteligență artificială, Bucureștiul vrea să obțină finanțare pentru primul proiect de cercetare pe vedere computațională la nivelul României, a spus, la Digi24. ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș. ”Avem institutul sau, mă rog, platforma, cum am denumit-o noi, pentru ceea ce înseamnă computerul cuantic, din zona de nanotehnologii. Este o investiție comparabilă cu laserul de la Măgurele ca importanță. Este vorba despre un computer folosit în zona nanotehnologiilor, a nanoroboților”, a declarat Boloș.
Autoritățile intenționează să construiască pentru aceasta o platformă comună cu cea a laserului de la Măgurele. ”Deocamdată suntem în faza de negociere cu Comisia Europeană, la nivel de proiect. 200 de milioane de euro sunt gândiți ca și buget. Nu este singurul proiect. Pe zona de inteligență artificială încercăm să dezvoltăm primul proiect de cercetare pe vedere computațională la nivelul României, ceea ce înseamnă că – sper – să prindem momentul în care să vedem primele mașini autonome sau roboți autonomi” pe care îi obținem din acest proiect, a spus Marcel Boloș. Foto: FB MSP