Acasă Economie Măgurele: Investiții de peste 30 de milioane de euro în ultimii cinci...

Măgurele: Investiții de peste 30 de milioane de euro în ultimii cinci ani

DISTRIBUIȚI

Orașul Măgurele continuă să se dezvolte, iar calitatea vieții noastre în acest oraș pe care îl considerăm “acasă” crește odată cu proiectele de infrastructură, de revitalizare a unor zone sau de reabilitare a unor obiective extrem de importante pentru funcționarea comunității noastre, declară primarul Narcis Constantin la cinci ani de la preluarea mandatului de edil.

”Nimic din tot ce am realizat până acum nu ar fi fost posibil, însă, fără finanțare – fie că vorbim despre fonduri guvernamentale, parteneriate cu Consiliul Județean (CJ) Ilfov și, în special, fonduri europene. Fără aceste fonduri, Măgurele ar fi rămas un oraș gri, poluat, fără infrastructură rutieră, fără rețele de apă și canalizare moderne, cu școli și grădinițe învechite și, mai ales, nesigure pentru copiii noștri și pentru dascălii care le îndrumă pașii spre viața de adult. Așa cum bine știți, anul acesta se împlinesc 5 ani de când, alături de colegii mei, de echipa mea, am preluat administrația locală. Atunci, Măgurele arăta ca un oraș abandonat, fără perspective sau, mai bine spus, cu mici șanse de a se dezvolta în viitorul apropiat. Iar bugetul local nu ne-ar fi permis dezvoltarea orașului decât, poate, în mai bine de un deceniu. Să atragi finanțare externă nu este deloc simplu și, doar pentru creionarea primelor proiecte tehnice, a primelor studii de fezabilitate am avut nevoie de 2 ani. Sunt mândru, însă, să pot spune că am reușit”, spune primarul.

Din 2017, de la depunerea primelor proiecte pentru finanțare și până acum, au fost atrrase fondurile necesare pentru 14 proiecte extrem de importante, mare parte dintre ele fiind deja finalizate. Valoarea totală a sumelor investite în realizarea acestor proiecte se ridică la 144.934.716 lei (aproape 30 de milioane de euro). Din această sumă, 84.333.712 lei au fost fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetul Consiliului Județean și 57.000.000 lei au fost sume alocate de la bugetul local.

”Iar câteva zeci de milioane de euro nu sunt de neglijat. Cu atât mai mult cu cât, dacă ne uităm doar către proiectele realizate, spre exemplu, în 2019, când valoarea plătită a investițiilor a fost de aproape 59 de milioane de lei (peste 12 milioane de euro), înțelegem că, fără fonduri europene sau fără bani din programe naționale, ceea ce am realizat într-un an am fi putut construi, doar din bugetul local, în 11,4 ani. Finanțările externe sunt, așadar, foarte importante pentru că au reprezentat aproape două treimi din bugetele de investiții ale orașului, făcute în ultimii ani. Practic, la fiecare leu pe care l-a investit Măgurele din bugetul propriu sau din credite, am reușit să aducem încă doi lei din fonduri europene și din programe naționale. Aceasta a fost miza accesării acestor fonduri care au reprezentat și continuă să reprezinte oportunitatea uriașă de a beneficia de investiții consistente, prin care să schimbăm fața orașului.Extrem de important este și faptul că am reușit, împreună: noi, cei din administrația locală, și dumneavoastră, cetățenii orașului Măgurele, care ne-ați mandatat să vă reprezentăm și să muncim în fiecare zi pentru această comunitate. Deoarece vorbim despre probleme și lipsuri, pe care le-am indentificat împreună, pentru ca, mai apoi, tot împreună – prin multe ore de discuții, întâlniri, dezbateri și consultări publice – să găsim cele mai bune soluții de a crește și a ne dezvolta, dar și să stabilim care ne sunt prioritățile”, spune primarul Constantin.

Au fost realizate 9 dintre cele 14 proiecte cu finanțare externă.

Astfel, cu o investiție de peste 35,7 milioane de lei – mare parte fonduri de la CJ Ilfov, există o zonă centrală nouă, europeană, care oferă confort și funcționalitate. Acesteia i se adaugă asfaltarea a 25 de străzi, incluse într-un alt proiect de asociere cu CJ Ilfov.

Înființarea unui sistem centralizat de canalizare, care a început prin construirea a 35 de kilometri de rețea de canalizare, și realizarea noii stații de epurare Vârteju – Nefliu, au alcătuit cel mai important proiect de infrastructură edilitară implementat până acum în Măgurele. De acest proiect, finanțat, în proporție de 63,36% din Fondul de Mediu și de doar 36,64% de la bugetul local beneficiază acum 3.000 de locuitori.

O altă investiție, de această dată în infrastructura rutieră a fost consolidarea și modernizarea pasajului de peste Șoseaua de Centură, aflat în stare avansată de degradare și care îi punea zilnic în pericol pe toți cei ce îl tranzitau, șoferi și pietoni deopotrivă. Lucrările au fost finanțate de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). De altfel, tot cu finanțare din PNDL s-a reușit reabilitarea și extinderea clădirii Liceului Teoretic “Horia Hulubei”.

Despre finanțarea din fonduri europene, unele dintre cele mai importante proiecte finațate prin Programul Operațional Regional (POR) au fost cele privind reabilitarea termică a blocurilor. Cu o investiție totală de 38.231.501 lei au fost reabilitate 30 de blocuri din oraș, cu 40 de scări.

Alte proiecte în valoare de peste 34,6 milioane de lei se află în derulare. Este vorba despre realizarea Parcului Dumitrana – 20.665.110 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional), prima creșă din Măgurel – 4.759.059 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman), Grădiniță cu program prelungit în Vârteju – 3.402.234 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional), Sistem de iluminat modern pe 28 de străzi din Măgurele – 5.809.211 lei (finanțare asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional), restaurarea Bisericii “Sfânta Treime” – Gherman – peste 2,6 milioane lei (finanțare din fonduri europene prin Programul Operațional Regional). – CRISTINA ANGHELUȚĂ

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here