Acasă Info Local Mănăstirile Căldărușani și Sfântul Nicolae – Sitaru (Balamuci), reabilitate pe bani europeni

Mănăstirile Căldărușani și Sfântul Nicolae – Sitaru (Balamuci), reabilitate pe bani europeni

DISTRIBUIȚI

 Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Nu uităm de rădăcini. E important să ne amintim ce am fost, ca să știm ce vrem și ce trebuie să devenim”.

Două mănăstiri monument istoric clasa A vor fi reabilitate cu bani europeni. Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache și directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov, Dan Nicula, au semnat contracte de finanțare în valoare de aproape 30 milioane de lei, pentru mănăstirile Căldărușani și Sfântul Nicolae – Sitaru (Balamuci).

Marian Petrache, președintele CJ: ”Am investit în școli și grădinițe, în drumuri județene, în servicii precum apă și canal (vă reamintesc că am semnat cel mai are contract din țară pe bani europeni – 311 milioane de euro), pregătim gestionarea integrată a deșeurilor, un parc științific și o nouă strategie de dezvoltare a județului, până în 2030. Nu uităm nici de rădăcini. E important să ne amintim ce am fost, ca să știm ce vrem și ce trebuie să devenim. Conservarea patrimoniului cultural face parte din obiectivele Consiliului Județean. Alături de cele două mănăstiri, avem de gând să atragem fonduri europene și pentru reabilitarea forturilor și a bateriilor din județ, precum Fortul 13 Jilava, dar și pentru Palatul Ghica, din Căciulați”.

Dan Nicula, directorul general al ADRBI: ”Cu aceste două contracte ne apropiem de sută la sută cu accesarea fondurilor alocate regiunii. Noi am fost singura regiune din țară care nu riscă să piardă din banii alocați. Cererea de finanțare totală eligibilă este mult mai mare decât fondurile alocate: 225%. Ar mai fi loc de primit bani”.

Ionel Scrioșteanu, administratorul public al județului Ilfov: ”Am luat toate fondurile disponibile și, în unele cazuri, chiar mai mult. În exercițiul financiar trecut, de exemplu, am accesat 120% din fondurile alocate pentru dotarea serviciilor de intervenție în caz de urgență”.

Mănăstirea Căldărușani

Este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Numele mănăstirii provine de la configurația locului, care are aspectul unei căldări. În muzeul mănăstirii se află un important tezaur cu obiecte bisericești din aur și din argint. Este una dintre cele mai mari și mai vechi mănăstiri ortodoxe din Muntenia. Se află la 25 de kilometri de București, pe malul lacului Căldărușani, pe teritoriul comunei Gruiu, în judetul Ilfov.

Ansamblul monahal de la Căldărușani este compus din biserica mare, zidită în centru, chiliile, așezate initial pe trei laturi, zidul de răsărit, turnul clopotniță și biserica din cimitir. Mănăstirea Căldărușani a fost construită în 1638, iar acum are nevoie de reabilitare și de consolidare.

Enumerăm doar câteva dintre intervențiile necesare:

–        Desfacerea zonelor tencuite cu mortare neadecvate din ciment

–        Desfacerea tâmplăriei din oţel (inclusiv la turle)

–        Înlocuirea tâmplăriei metalice cu o tâmplărie din oţel cu rupere de punte termică şi geam termfonoabsorbant, păstrând forma şi desenul tâmplăriei existente

–         Restaurarea uşilor de acces (desfacere şi recompunere a pieselor componente – recondiţionarea feroneriei etc.), inclusiv a uşii exterioare la altar

–         Reabilitare soclu şi brâu superior din piatră cu forme speciale

–         Înlocuirea instalației vechi de iluminat și prize cu o instalație nouă care să satisfacă cerințele de iluminat și consum ale bisericii

–         Încălzirea se va realiza într-un sistem centralizat modern cu panouri radiante de pardoseală şi centrala proprie cu combustibil solid-lemn şi ventilo-convectoare carcasate de pardoseală

–         Apa caldă menajeră pentru lavoarul din biserica se prepară semi-instantaneu într-un boiler cu rezistență electrică .

Valoarea totală a contractului de finanțare: 21.079.552,64 lei, din care 1.957.336,97 lei sunt contribuție proprie. Asistență financiară nerambursabilă solicitată: 19.417.811,67 lei.

 Mănăstirea Sf. Nicolae – Sitaru (Balamuci)

 Este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Se află în nord-estul judetului Ilfov, în comuna Nuci, în pădurea de lângă satul Sitaru, din comuna Grădistea. Mănăstirea fost construită în 1627, iar acum are nevoie de reabilitare.

Enumerăm doar câteva dintre intervențiile necesare:

– Refacerea tencuielilor la soclu cu mortare de asanare

– Refacerea învelitorii din tablă de cupru

– Reabilitarea grilajelor ferestrelor din fier forjat

– Reabilitarea/înlocuirea tâmplăriei din stejar a ferestrelor

– Dezafectarea şi refacerea instalaţiei interioare de iluminat şi prize şi a instalaţiei de paratraznet

– Încălzirea se va realiza într-un sistem centralizat modern cu panouri radiante

Valoarea totală a contractului de finanțare: 8.583.372,70 lei, din care contribuția CJ Ilfov este de 911.730,29 lei. Asistență financiară nerambursabilă solicitată: 7.671.642,41 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here