Am văut în ultima campanie electorală cum s-au jucat unele partide cu sintagme, care mai de care mai mobilizatoare. Bineînțeles că v-a sărit în ochi, lozinca ”Mândri că suntem Români!”. Mă întreb dacă aceasta a reprezentat o chemare, o trăire sau doar un mod al partidului care l-a folosit de a-și atrage electoratul naiv.
Ce înseamnă pentru partidul respectiv aceste cuvinte? Un partid al cărui fost președinte, acum pușcăriaș, voia să renunțe la cetățenie, iar un membru din conducere declara că îi este rușine cu originea sa…. Asta să însemne mândria de a fi român? Ce ar crede Țepeș, Mircea, Ștefan sau Cuza la auzul acestor vorbe?
Mândria de a fi român s-a clădit în sute de ani de lupte pentru păstrarea identității naționale, prin milioanele de morți de pe front, pomeniți cu mândrie de urmașii lor! Mândria de a fi român se regăsește în locul de muncă bine plătit, în pensia decentă, în școala care pregătește viitorul de mâine, în profesorul mulțumit de muncă și de salariul său, în muncitorul care dă viață pământului, fierului sau lemnului! Mândria de a fi român trebuie să exprime mândria de a trăi într-o țară normală, curățată de corupție și fărădelege! Mândria de a fi român trebuie cultivată de conducerea acestei țări prin măsuri care să apere omul cinstit și muncitor, să apere legea și națiunea!
Sunteți cumva, domnilor conducători, o parte din aceste criterii? Abia caâd veți trăi și munci pentru țara aceasta veți fi îndreptățiți să faceți astfel de afirmații, iar împreună cu noi, cetățenii respectați ai acestei țări, să strigăm cu mulțumire: ”Mândri că suntem Români!”