Acasă Editorial MARELE CUTREMUR

MARELE CUTREMUR

DISTRIBUIȚI

 

mana_care_scrie Cătălin DRAGOMIR

Fără îndoială, dosarul EADS – când va izbucni cu adevărat – va zgâlțâi din temelii toată clasa politică din România, de la Stânga la Dreapta. Deja circulă informați că PSD va fi cel mai grav afectat, 24 de actuali parlamentari şi foşti miniştri ai acestui partid urmând a fi incriminaţi în acest dosar aflat în faza aprinderii fitilului. PDL, atât cât a mai rămas din el până la contopirea finală cu PNL, va veni la masa procurorilor cu 12 foşti sau actuali fruntași, iar PNL va scăpa mai uşor după ce mai mulţi liberali au crezut că vor fi apărați de Ponta dacă vor sări în barca lui Tăriceanu, la PLR (un partid care încă nu a fost înregistrat oficial). În urma declanşării urmăririi penale din acest dosar, numărul aleșilor care vor fi acuzaţi de acte de corupţie va depăşi 50, un record absolut pentru Uniunea Europeană. Așteaptă cu sufletul la gură desfășurarea anchetei, printre mulți alții, foștii șefi de la Interne Ioan Rus, Marian Săniuță, Vasile Blaga și Mihai David. Trebuie precizat faptul că Guvernul României a cheltuit în total aproximativ un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, condiție obligatorie pentru intrarea în Spațiul Schengen.

Sigur, cei care vor sări în apărarea incriminaților vor spune că avem de-a face cu un nou dosar politic, că justiția a pus gând rău aleșilor și că, de fapt, așa-zisa primenire a Parlamentului nu este decât o ultimă răzbunare a președintelui Băsescu înainte de încheierea mandatului.

Din punct de vedere electoral, în acest caz nu cred că vom avea prea curând rezultate în rândul alegătorilor care se mai uită cât de cât la televizor sau care mai citesc ce a mai rămas din presa scrisă. În perspectiva alegerilor din 2016, însă, PSD nu ar trebui să fie atât de încrezător că va mai câștiga alegerile, mai ales în afara unei alianțe.

Nu înțeleg, în continuare, de ce partidele vin în alegeri cu personaje corupte sau coruptibile, știind că, mai devreme sau mai târziu, aceste vulnerabilități se vor întoarce împotriva partidului. Oare cei din PSD nu se întreabă de ce eticheta de corupt este extinsă la nivelul întregului partid, deși există în cel mai mare partid din România și oameni capabili și serioși, care își văd de treabă în mod cinstit? Chiar nu dorește nimeni dintre fruntași să încerce o ”iluminare” a acestei formațiuni? Probabil că vor să rămână în istorie cu personaje gen Bivolaru, Năstase, Constantinescu sau Mihăilescu… Sau se merge pe principiul ”Om vedea ce-o fi la aleeri” pentru că oricum alegătorul român, în general, are mintea scurtă.

Și, ca să se liniștească marii corupți care cred că puterea îi ține departe de lege: Nu cred că, dacă vor ajunge președinte, Ponta sau Iohannis sau Meleșcanu vor bloca anchetele procurorilor. Mai devreme sau mai târziu acestea vor ieși la lumină. Și nu doar de dragul promisiunilor făcute liderilor occidentali…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here