Acasă Info Local Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Românii sunt uniți în suflet, indiferent de...

Marian Petrache, președintele CJ Ilfov: ”Românii sunt uniți în suflet, indiferent de care parte a Prutului se află”.

DISTRIBUIȚI

Eveniment istoric

O echipă numeroasă, reprezentând administrația locală din Ilfov, s-a aflat în delegație oficială în Raionul Ialoveni, Republica Moldova, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Autoritățile reprezentative ale Județului Ilfov, din Romania si ale Raionului Ialoveni, din Republica Moldova au semnat sâmbătă, 15 septembrie 2018, DECLARAȚIA DE UNIRE dintre Ilfov și Ialoveni. Rând pe rând, reprezentanții celor doua instituții administrativ teritoriale si–au pus semnătura pe actele oficiale.

DECLARAȚIE DE UNIRE

”În numele locuitorilor județului nostru, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna, județul Ilfov susține înfrățirea imediată cu localitățile din Republica Moldova, care în mod deschis și asumat și-au exprimat dorința de unire cu patria-mamă, România.

Facem această Unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chinul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei. Facem Unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca fiii și nepoții lor să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut.

Iar dacă Unirea noastră de azi este una simbolică, SĂ NE AJUTE DUMNEZEU ca ea să fie un pas hotărâtor spre Unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe Prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare ale Europei.

Prin prezenta Declarație de Unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu frații noștri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918-2018 și adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”.

Marian Petrache, președintele Consiliului Ilfov: ”Dincolo de toate discursurile emoționale sau pragmatic, există o certitudine: românii sunt uniți în suflet, indiferent de care parte a Prutului se află. Pentru că frații nu pot fi despărțiți! Iar atât timp cât aici, dincolo de Prut, trăiesc oameni care vorbesc și simt românește, România are datoria să fie alături de ei. Județul Ilfov și Raionul Ialoveni au semnat deja un ACORD DE ÎNFRĂȚIRE în aprilie anul trecut. Iar la 1 Decembrie, localitățile din Ilfov s-au înfrățit cu cele din Ialoveni, certificând dorința noastră, a tuturor, de a fi împreună. Am făcut încă un pas, am semnat această DECLARAȚIE DE UNIRE, aici, pe pământ românesc, între români, unind cele două trupuri ale aceleiași nații”.

Dupa semnarea DECLARATIEI DE UNIRE, Raionul Ialoveni a conferit titlul de cetatean de onoare administratorului public al judetului Ilfov – Irinel Scriosteanu.

Ziua de 14 septembrie a fost dedicată unor activități de schimb de experiență și transfer de know-how între reprezentanții autorităților Județului Ilfov – România și cei ai Raionului Ialoveni – Republica Moldova. Au avut loc mai multe ateliere de lucru, respectiv Abordări Europene ale dezvoltării comunității și Programe de susținere ale antreprenorilor.

Precizăm că între Județul Ilfov – România și Raionul Ialoveni – Republica Moldova există un ACORD DE ÎNFRĂȚIRE, încheiat anul trecut, la data de 30 aprilie 2017. Iar de Ziua Națională a României, la 1 decembrie 2017, 23 de localități din Județul Ilfov s-au înfrățit cu 23 de localități din Raionul Ialoveni, amintește Biroul de Presă al CJ Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here