Acasă Economie Măsurile practice și schimbarea mentalității persoanelor vulnerabile – soluții pentru integrare

Măsurile practice și schimbarea mentalității persoanelor vulnerabile – soluții pentru integrare

DISTRIBUIȚI

_DSC1916

Mai mulți membri ai rețelei Acționăm responsabil!, alături de reprezentanți ai persoanelor vulnerabile, au participat la 27 august 2015 la masa rotundă, organizată de Consiliul Județean Ilfov, cu tema ”Dificultăți în munca cu persoanele vulnerabile”, dedicată promovării și dezvoltării economiei sociale. Participanții au constantat că un număr îngrijorător de persoane, care fac parte din grupurile vulnerabile, nu sunt familiarizate cu funcțiile Agențiilor Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă și nu conștientizează sprijinul important pe care acestea îl pot oferi în procesul de căutare al unui loc de muncă sau prin servicii de mediere. În cazul persoanelor de etnie romă, procesul de luare în evidență de Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă este îngreunat de lipsa actelor de identitate.

Participanții la masa rotundă au subliniat ineficiența subvențiilor pasive cu care membrii grupurilor vulnerabile s-au obișnuit. De aceea, se consideră necesară o schimbare a mentalității acestora și orientarea lor către participarea la cursuri de calificare și specializare. Participarea activă la astfel de cursuri și calificarea făcută în mod practic sunt elementele care vor contribui în mod direct la incluziunea persoanelor defavorizate pe piața muncii.

La finalul evenimentului s-a ajuns la concluzia că populația României înțelege abia acum ce înseamnă incluziunea socială și ce reprezintă o persoană vulnerabilă din punct de vedere social. Tocmai din acest motiv partenerii și-au propus ca prin organizarea unor astfel de evenimente să contribuie la promovarea economiei sociale și a unor modele sustenabile de structuri de economie socială, atât la nivelul publicului larg, cât și la nivelul companiilor și instituțiilor publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here