Acasă Social Mediul, beneficiarul neașteptat al pandemiei de coronavirus

Mediul, beneficiarul neașteptat al pandemiei de coronavirus

DISTRIBUIȚI

Pandemia de coronavirus care afectează în aceste zile întregul glob ar putea să aibă un beneficiar neașteptat – mediul. În condițiile în care activitatea industrială este redusă semnificativ din cauza indisponibilității muncitorilor, planeta ”primește o gură de aer proaspăt” care ar putea să aibă un efect important în lupta împotriva schimbărilor climatice, conform CNN.

Fabricile au fost închise, iar străzile golite de-a lungul provinciei Hubei din China, ca măsură a autorităților chineze de a opri răspândirii coronavirusului. Locuitorii zonei care a devenit epicentrul pandemiei au fost și ei izolați în case, iar numeroase orașe au fost sigilate într-o încercare disperată de a opri infectările.

Deși economia mondială pare să fi încetinit din această cauză, există și un beneficiar neașteptat al acestei contracții economice și industriale – planeta. Numărul de zile cu o calitate bună a aerului a crescut cu 21,5% în februarie, prin comparație cu aceeași perioadă în 2019, conform ministerului chinez pentru ecologie și mediu.

Aerul a fost mai curat nu doar în Hubei. Imagini din satelit făcute publice de NASA și de Agenția Spațială Europeană arată o diminuare considerabilă a emisiilor de dioxid de azot în toate metropolele chineze. Această substanță este eliberată în atmosferă prin emisiile de eșapament și prin cele ale centralelor electrice și fabricilor. Norul de gaz toxic vizibil deasupra marilor centre industriale chineze aproape că a dispărut după aceste două luni de carantină.

”Este prima oară când vedem o scădere atât de consistentă pe o arie atât de mare a poluării”, spune Fei Liu, cercetător pentru calitatea aerului la NASA. În mod similar, emisiile de dioxid de carbon, produse prin arderea combustibililor fosili, au scăzut și ele semnificativ.

Din 3 februarie și până în 1 martie, emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 25% datorită măsurilor de oprire a răspândirii coronavirusului. Fiind cel mai mare poluator, China contribuie cu 30% din emisiile de dioxid de carbon anuale, fapt ce face ca impactul acestei contracții industriale să fie semnificativ, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Experții spun, însă, că deși aceste efecte sunt pozitive, revenirea la vechile obiceiuri așteptată după încheierea crizei generate de COVID-19 va înrăutăți situații la un nivel peste cel anterior crizei.

Consumul industrial de cărbune, scăderi semnificative pe perioade epidemiei

Producția de petrol și de oțel în scădere și o reducere de 70% a zborurilor interne în China au contribuit la această reducere a emisiilor. Însă cel mai important factor este declinul puternic al consumului industrial de cărbune.

China este cel mai mare producător și consumator mondial de cărbune, folosind această resursă pentru producerea a 59% din energia electrică folosită. Pe lângă centrale electrice și alte activități industriale grele, cărbunele este folosit și ca sursă unică de încălzire pentru milioane de oameni din zonele rurale ale țării.

Centralele electrice pe bază de cărbune au scăzut activitatea de consum cu 36% din 3 februarie până în 1 martie, prin comparație cu aceeași perioadă în 2019. – sursa: Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × four =