Acasă Politic Memorandum trilateral: Turcia, de acord cu admiterea Suediei și Finlandei în NATO

Memorandum trilateral: Turcia, de acord cu admiterea Suediei și Finlandei în NATO

DISTRIBUIȚI

Turcia a renunțat la dreptul său de veto și va sprijini aderarea la Alianța Nord-Atlantică a Finlandei și Suediei.

Anunțul a fost făcut marți seară de președintele finlandez Sauli Niinisto după ce, împreună cu premierul Guvernului Suediei, Magdalena Andersson, au avut o întrevedere – facilitată de secretarul general al NATO – cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan înainte de începerea summitului NATO.

„În urma acelei întâlniri, miniștrii noștri de Externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că Turcia va sprijini, la Summitul de la Madrid, săptămâna aceasta solicitarea Finlandei și Suediei de a deveni membre NATO. Pașii concreti ai aderării noastre la NATO vor fi conveniți de Aliații NATO în următoarele două zile, dar această decizie este acum iminentă”, potrivit unui comunicat al președinției finlandeze.

„Memorandumul nostru comun subliniază angajamentul Finlandei, Suediei și Turciei de a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității celuilalt. Devenind aliați NATO, vom consolida și mai mult acest angajament”, se mai spune în document.

Cu privire la îngrijorarea Turciei cu privire la amenințarea terorismului, Finlanda spune că a „luat în mod constant aceste preocupări în serios. Finlanda condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale. În calitate de membru NATO, Finlanda se va angaja pe deplin față de documentele și politicile de combatere a terorismului ale NATO”.

Acordul prevede ca Finlanda și Suedia să-și ridice embargoul asupra armelor, să își modifice legile privind terorismul, să sprijine Turcia în conflictul său cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și să nu mai susțină partidul sirian afiliat Forțelor de Protecție a Poporului, scrie The Guardian.

Liderii lumii au salutat deja semnarea acordului trilateral.

„Felicitări Finlandei, Suediei și Turciei pentru semnarea unui memorandum trilateral – un pas crucial către o invitație a NATO în Finlanda și Suedia, care va consolida Alianța noastră și va consolida securitatea noastră colectivă – și o modalitate excelentă de a începe Summit-ul”, a scris președintele SUA, Joe Biden, pe Twitter. – Romania.europalibera.org

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here