Acasă Info Local Mesaj clar al președintelui Iohannis

Mesaj clar al președintelui Iohannis

DISTRIBUIȚI

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti ca raman in picioare criteriile de integritate legate de desemnarea viitorului prim-ministru, dupa ce a fost intrebat daca il va nominaliza pe liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru aceasta functie. ”Criteriile de integritate le-am anuntat inainte de campanie pentru a nu fi discutii dupa si ele raman in picioare”, a declarat Iohannis, la finalul unei conferinte de presa la Palatul Cotroceni.

Aceste precizari vin dupa ce presedintele a avertizat in mai multe randuri, inaintea alegerilor parlamentare, ca nu va numi un premier condamnat penal, caz in care se afla Liviu Dragnea.iohannis

Ziaristii l-au intrebat ce se intampla in cazul in care viitorul Parlament va modifica legea care interzice unei persoane condamnate penal sa ocupe functia de prim ministru, dar Iohannis a subliniat ca nu a ”legat criteriile de integritate de nicio lege”.

Tot ca raspuns la intrebarile ziaristilor legate de anumiti lideri PSD care au ridicat spectrul unei posibile suspendari, in cazul in care va refuza sa il desemneze pe Dragnea premier, presedintele a subliniat ca nu se teme de ”niciun demers politic legitim”.

Aceasta a fost prima interventie publica a presedintelui dupa alegerile parlamentare ce au avut loc duminica.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Iohannis:

Referitor la organizare, trebuie sa remarcam ca alegerile au decurs in liniste, fara incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate.

Referitor la rata de participare, 39,5%, este una mica, dar se incadreaza in participarea pe care am avut-o si alta data la alegeri parlamentare.

Eu mi-am dorit foarte mult o participare mai buna dar consider ca cei care au avut un cuvant de spus l-au spus si sunt multumit ca alegerile s-au incheiat bine.

Se pare ca rezultatele finale vor veni probabil spre sfarsitul saptamanii.

Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, vreau sa se stie ca maine voi avea prima runda de consultari cu partidele care au intrat in parlament, vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care are de-a face cu formarea guvernului.

Daca pana la finalul saptamanii avem rezultatele finale, e foarte probabil ca saptamana viitoare sa convoc noul Parlament.

Agenda consultarilor de maine e fixata.

Intrebari din partea presei:

Voci din PSD ameninta cu suspendarea daca nu il veti numi pe Liviu Dragnea premier.

K.I.: Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza si cum doreste fiecare sa isi propuna agenda. Criteriile de integritate le-am anuntat inainte de campanie pentru a nu fi discutii dupa si ele raman in picioare

Daca se modifica legea privind desemnarea unui premier condamnat, renuntati la principii?

K.I.: Eu nu am legat criteriile de integritate de nicio lege.

Daca avocatul poporului contesta legea la CCR, vesti astepta un verdict inainte de desemnarea premierului?

K.I.: Nu discutam de aceasta lege, e o chestiune secundara

Va temeti de suspendarea din functie?

K.I.: Eu nu ma tem de niciun demers politic legitim.

Inainte de desemnarea premierului, veti avea o discutie inainte legata de independenta justitiei?

K.I.: Voi avea mai multe discutii, pentru a avea o buna imagine asupra a ce va propune

Va asumati esecul PNL?Ar trebui Ciolos sa isi asume un rol politic?

K.I: Toate aceste chestiuni vor fi discutate in interiorul partidelor. Este prematur sa discutam despre asa ceva cand abia maine am prima runda de consultari.

Ati discutat cu Liviu Dragnea?

K.I.: Maine am invitat partidele si vom vorbi atunci

Liderii PSD au spus ca vin cu un premier doar dupa convocarea Parlamentului. Veti cere maine nume de premier?

K.I.: Pentru maine am invitat partidele la consultari.

Aveti confirmare de participare?

K.L.: Nici nu le-am trimis, am facut inainte acest anunt public. Vom trimite si invitatiile scrise.

Majoritatea PSD – ALDE pare decisa sa il propuna pe Dragnea. Cat de departe sunteti dispus sa mergeti in refuz?

K.L.: Deocamdata nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz, maine incepem.

Cum comentati rezultatul PNL?

K.I.: Le vor comenta cei din PNL si toti analistii preocupati de aceste chestiuni.

Considerati ca aveti vreo responsabilitate? Prestatia dvs a dezamagit electoratul?

K.I.: Responsabilitatea mea e sa gasesc cea mai buna solutie pentru guvern.

Mai vedeti posibil un guvern Ciolos?

K.I.: Asta o sa imi spuna probabil partidele maine.

V-ati intalnit cu premierul Ciolos dupa alegeri?

K.I.: Nu, nu am avut o intalnire.

Ce scrie in Constitutie la articolul privind investitura Guvernului: (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. (2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. (3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Programul consultărilor lui Iohannis cu delegațiile partidelor – Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis marţi, 13 decembrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane. Programul consultărilor va fi următorul: Miercuri, 14 decembrie 2016, orele 10.00 – Partidul Social Democrat (PSD), orelea 11.00 – Partidul Naţional Liberal (PNL), orele 12.00 – Uniunea Salvaţi România (USR), orele 13.00 – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), orele 16.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), orele 17.00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP) și orele 18.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here