Acasă Interne Ministerul de Interne își face „HeliPol”: Două elicoptere pentru monitorizarea traficului rutier

Ministerul de Interne își face „HeliPol”: Două elicoptere pentru monitorizarea traficului rutier

DISTRIBUIȚI

Ministerul de Interne vrea să achiziționeze două elicoptere pentru monitorizarea traficului rutier, în cadrul proiectului de investiții „HeliPol”, cu o valoare totală de aproape 60 de milioane de euro.

Hotărârea pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „HeliPol” se află pe agenda ședinței de guvern de miercuri.

Astfel, „ca primă necesitate se impune achiziția unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 120 minute” care „va contribui în mod direct la întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier prin implementarea unui concept de acțiune integrată între efectivele de poliție dispuse la sol și o unitate aeriană de elicoptere”.

Poliția vrea să cumpere și un al doilea elicopter, cu o autonomie de zbor de cel puțin 240 minute, care va fi dotat cu sisteme de supraveghere video și va fi utilizat „în scop preventiv și de monitorizare a traficului rutier cu privire la încălcările normelor de circulație pe drumurile publice pentru creșterea siguranței rutiere”.

Proiectul prevede, de asemenea, achiziția a 200 de autospeciale autospeciale pentru poliția rutieră. Potrivit notei de fundamentare, necesarul poliției rutiere este de aproximativ 1.800 de autospeciale, media necesarului pentru fiecare unitate de poliție rutieră (județ sau echivalent) fiind de aproximativ 40 de autospeciale per unitate de poliție.

Parcul auto al poliției rutiere are un deficit de aproximativ 500 de autospeciale, ceea ce face ca fiecare unitate de poliție rutieră să aibă în medie doar 29 de autospeciale funcționale.

Autospecialele vor fi distribuite regional, urmând a fi utilizate în condiții de teren greu accesibil, zone izolate precum și în activitatea de cercetare a accidentelor rutiere, pentru a maximiza eficiența intervenției.

Având în vedere că la nivelul MAI „există foarte puține terminale satelitare aflate în dotarea structurilor care participă la misiuni generate de situații deosebite”, proiectul mai propune achiziția de infrastructură de comunicații și terminale satelitare care să asigure „preluarea și prelucrarea informațiilor transmise de elicoptere prin intermediul terminalelor satelitare”, transmiterea și schimbul de informații și date către centrele mobile de comunicații pentru asigurarea monitorizării traficului aerian şi terestru.

„Numărul autospecialelor de comunicații va fi determinat ulterior, în funcție de prețul estimat ca urmare a consultării de piață și de cel rezultat în urma procedurii de achiziție”, potrivit notei de fundamentare, citată de G4media, foto G4Media.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here