Acasă Social Ministerul Sănătăţii ne liniștește: Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun...

Ministerul Sănătăţii ne liniștește: Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire

DISTRIBUIȚI

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire, informează Ministerul Sănătăţii (MS).

Anunţul vine în contextul informaţiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuţi, din judeţul Suceava. ”Cazul de la Rădăuţi este din punct de vedere clinic şi epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform şefului secţiei de boli infecţioase de la spitalul din localitate, doctor Angelica Popescu”, precizează MS.

Totodată, reprezentanţii ministerului precizează că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei, arată MS.

Variola maimuței se poate transmite la oricine care ia contact fizic cu o persoană infectată, iar cei care prezintă erupții neobișnuite pe piele trebuie să se prezinte la medic. Organizația Mondială a Sănătății a publicat un document în care arată ce este variola maimuței, ce simptome provoacă infectarea cu acest virus și ce trebuie să facă persoanele care suspectează că s-au infectat.

Mai multe țări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimutei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here