Acasă Politic Ministrul Aurescu va co-prezida masa rotundă “Black Sea Security Summit”

Ministrul Aurescu va co-prezida masa rotundă “Black Sea Security Summit”

DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va co-prezida vineri, 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, membru al Congresului SUA, masa rotundă “Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), la Constanța.

Evenimentul este organizat în premieră în România și reprezintă primul dialog multilateral în această formulă, între aliații regionali și parteneri, pe tema securității în regiunea Mării Negre.  La eveniment vor participa, alături de ministrul Bogdan Aurescu și reprezentanții Comisiei Helsinki, oficiali guvernamentali de rang înalt din România și din statele din regiune, precum și alți parteneri cheie, inclusiv NATO.

Inițiativa Comisiei Helsinki de a organiza masa rotundă “Black Sea Security Summit” survine în contextul deteriorării semnificative a situației de securitate în regiunea Mării Negre, ca rezultat al agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Obiectivul Comisiei Helsinki este  să atragă atenția asupra evoluțiilor îngrijorătoare din regiune, cu impact negativ semnificativ, pe multiple planuri, pentru întreaga comunitate internațională. Tematica abordată în cadrul reuniunii va viza răspunsul comunității internaționale la războiul ilegal și nejustificat dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei și importanța Mării Negre pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va sublinia, în cadrul intervenției sale, rezultatele Summitului NATO de la Madrid și impactul acestora asupra regiunii Mării Negre și importanța consolidării posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Va saluta, totodată, atenția sporită acordată regiunii Mării Negre, care este declarată în Noul Concept Strategic ca regiune de importanță strategică pentru NATO, fiind astfel reflectată în mod adecvat relevanța sa pentru Alianța Nord-Atlantică.

Totodată, șeful diplomației române va evidenția contribuția țării noastre, ca partener strategic al SUA, stat membru NATO și UE, la consolidarea securității și rezilienței regionale. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția eforturile susținute ale țării noastre de a sprijini Ucraina, atât din punct de vedere umanitar, cât și economic, inclusiv prin facilitarea exportului de produse agricole din Ucraina către piețe din alte regiuni ale lumii, în scopul combaterii insecurității alimentare.

Selectarea României pentru a găzdui această reuniune reprezintă o reconfirmare a rolului activ pe care țara noastră și diplomația română îl au în configurarea răspunsului comunității euroatlantice la provocările din contextul creat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Informații suplimentare

Comisia SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki) este o comisie guvernamentală independentă, înființată în 1976, pentru a monitoriza respectarea Actului Final de la Helsinki, de la 1975. Este formată din membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, precum și din reprezentanți ai Departamentelor de Stat, Apărării și Comerțului din Administrația Statelor Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here