Chiar dacă cheltuielile din bugetul României au scăpat de sub control, deficitul ajungând în luna august, la 2,13 din PIB, gaura din buget ridicându-se la aproape 22 de miliarde de lei, ministrul Muncii spune că situația e sub control.
Marius Budăi a declarat la emisiunea ”Jurnalul de Seară”, de la Digi24, că nu sunt probleme cu plata pensiilor și salariilor. Mai mult, spune că acestea trebuie să crească, pentru ca veniturile românilor să ajungă la media Uniunii Europene.
Marius Budăi: ”E exact cum am prevăzut în buget, la construcția bugetului: banii sunt asigurați pentru plata pensiilor și salariilor. Situația e sub control. Nu avem probleme de plăți în acest moment, dar trebuie să îmbunătățim și colectarea. Nu am spus că legea pensiilor sau cea a salarizării unitare sunt două legi ușor de pus în aplicare, dar nici nu renunțăm la ele. Veniturile românilor trebuie să ajungă la media UE. Trebuie să continuăm cu creșterile de pensii și salarii, dând atenție la ce înseamnă colectare, investiții și tot ce duce la creștere economică în România”.
Deficitul bugetului consolidat a urcat la 2,1% din PIB după primele opt luni din acest an, la 21,9 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), anunță Ministerul de Finanțe. Suma este cu un miliard de euro mai mare decât deficitul înregistrat în primele opt luni din 2018, când ajungea la 14,6 miliarde lei (3,1 miliarde de euro), sau 1,54% din PIB.
Pe de altă parte, în primele șapte luni, deficitul bugetar a fost de 1,76% din PIB. Adică, într-o singură lună, a crescut cu aproape 4 miliarde de lei.
Cheltuielile au ajuns la 21,9% din PIB. Cele de personal sunt cu peste 20 de procente mai mari față de aceeași perioadă de anul trecut. Este vorba despre banii cheltuiți pe salarii.
Au crescut și cheltuielile cu asistența socială cu aproape 11% față de anul precedent. Aici o mare influență o are majorarea cu 10% a punctului de pensie de la 1 iulie 2018.
Per total, doar cheltuielile de personal și asistență socială se ridică la 142 miliarde de lei. Adică, două treimi din cheltuieli se duc pe pensii și salarii.
Au crescut și cheltuielile pentru investiții. Sunt de 19 miliarde de lei în primele opt luni, cu 6,2 miliarde mai mult.
Potrivit datelor publicate de Finanțe, veniturile bugetului general consolidat sunt de 204,1 miliarde lei, reprezentând 19,8% din PIB, comparativ cu 19,3% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Este vorba despre o creștere cu 21,7 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent.
Cifrele vin în condițiile în care guvernul pregătește o rectificare bugetară, subiect discutat în ședința CEx a PSD. Aceasta ar putea fi făcută săptămâna viitoare.