Acasă Educatie Monica Anisie: Nu se pune problema înghețării școlar /Elevii de clasele a...

Monica Anisie: Nu se pune problema înghețării școlar /Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene

DISTRIBUIȚI

“Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice. Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie, într-un interviu acordat HotNews.ro. Anisie a evitat să spună concret care sunt scenariile pe care le are în vedere, însă a anunțat că ministerul va publica în curând modele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020. “Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!”, a transmis Monica Anisie.

“Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalt state“, a declarat Anisie, la HotNews.ro.

“Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi – modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 -, tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea! De aceea am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor. Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?” a continuat ministrul Educației.

Cele mai importante declarații ale ministrului Educației:

La acest moment, specialiștii din cadrul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) nu iau în calcul, exclud orice fel de variantă de înghețare a anului școlar.

Toate aceste scenarii pe care le lucrăm în cadrul Ministerului le vom dezbate cu partenerii noștri sociali, cu studenții, cu elevii, cu absolut toți actorii educaționali și le vom face public tuturor, pentru că este de importanță maximă pentru toată lumea.

Fac un apel la calm pentru părinți, elevi, studenți, cadre didactice! Pe lângă faptul că îi rog să stea în casă, doresc să le spun să continue învățarea de acasă. Este important pentru noi să fim sănătoși, pentru ca mai târziu să punem în practică acele scenarii de care vorbeam mai devreme

Întrebare HotNews.ro: Dar care sunt acele scenarii? Nu pot face public niciunul dintre scenarii, până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Trebuie să ne uităm și la celelalte sisteme de educație din Uniunea Europeană, tocmai pentru că suntem conștienți că nu suntem singuri.

Noi, deocamdată, ar trebui să ne gândim să fim în siguranță și să fim sănătoși.

Orizontul de timp va fi și în funcție de informațiile pe care le primim de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență. De la zi la zi, situația se schimbă. Prin urmare, așteptăm o perioadă în care avem în mod clar ce se întâmplă cu evoluția pandemiei și după aceea vom prezenta public.

Această presiune eu o înțeleg, că e din partea elevilor, părinților, studenților, înțelegem că există îngrijorare, dar trebuie să fim conștienți că la acest moment ar trebui să ne preocupe în mod special să stăm în casă și să ne continuăm învățarea de acasă.

Nu se pune problema înghețării școlar. Niciun stat din lume nu a pus problema înghețării anului școlar. La momentul acesta, nu este cazul. Specialiștii analizează variante, în funcție de ceea ce se întâmplă în România, corelând cu ceea ce se întâmplă în celelalte state.

Ministerul Educației pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi – modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020 -, tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă și le vom pune pe site-ul Ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare județene să le prezinte școlilor, pentru că este important ca elevii de clasele a VIII-a și a XII-a să se pregătească pentru examene. Să nu oprească pregătirea!

De aceea, am solicitat Centrului Național de Evaluare și Examinare să elaboreze variante pe care să le pună periodic la dispoziția elevilor.

Este vorba despre modele, cum să fie variantele care să fie date la examene?

Am realizat parteneriatul cu TVR pentru ca măcar pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a MEC să ofere cursuri de pregătire.

În ceea ce îi privește pe părinții care nu au apucat să finalizeze înscrierile în clasa pregătitoare 2020: Să stea liniștiți, vom prelungi toate calendarele.

Despre pregătirea online a elevilor, de către profesori: Nu e vorba de obligație, ci de modul în care fiecare dintre noi înțelege să pună umărul. La nivelul fiecărei unități de învățământ există director, la nivelul fiecărui județ există inspector școlar general, prin urmare local se poate găsi o soluție în așa fel încât cadrele didactice să mențină legătura cu școala. Cred că este important ca toți să punem umărul și să oferim soluții elevilor și studenților, pentru că școala de acasă se realizează și în aceste momente grele de criză.

În cursul dimineții de ieri, președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în direct la Realitatea Plus că cele trei scenarii oficiale la care se lucrează la Ministerul Educației, în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care se reiau cursurilor în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here