Cătălin DRAGOMIR
Blatul făcut de marile partide în 2011 își arată din nou roadele. Să fii ales primar cu 8% din voturile cetățenilor a devenit normalitate. S-a întâmplat la 11 iunie curent la Craiova și la Târgu Jiu, rata foarte mare a absenteismului făcând ca partidele mari să-și impună din nou candidatul. Modelul Firea a prins, așadar, perfect și în provincie. (Primărița Capitalei a fost aleasă, după cum se știe, anul trecut, cu 42% din voturile celor 33% prezenți).
E adevărat, nepăsarea costă, dar lucrurile nu pot continua așa. Revenirea la două tururi de scrutin la alegerile locale este imperios necesară dacă vrem ca primarii să fie cu adevărat reprezentativi pentru localitățile pe care le administrează. E frumos să te dai mare la televizor că tu, edil șef, ai fost ales cu 80% din voturi, dar ar fi bine să spui adevărul până la capăt: cu 80% din voturile celor 30% prezenți. Ești mare, nu-i așa? Poți lua ce decizii vrei, pentru că ai susținere ”mare”. Nu-i așa?
Vechea lege electorală din România, în vigoare până în 2011, prevedea că este declarat primar, după primul tur, candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă nici un candidat nu întrunea această majoritate se organiza un tur doi între primii doi candidați. Se organiza, de asemenea, turul doi în cazurile de balotaj. În acest fel, niciun edil nu putea ajunge în fruntea unei localități fără a obține în turul întâi sau în turul doi peste 50% plus unu din voturile celor care participau la alegeri – la fel cum se întâmplă cu președintele României. Acest sistem permitea alegerea unor primari cu o reprezentativitate mai mare. Vezi exemplul din 2000 din finala Oprescu – Băsescu.
Prevederea potrivit căreia primarii sunt aleși într-un singur tur a fost introdusă în 2011 de majoritatea parlamentară din jurul PDL. La vremea respectivă, PDL era izolat pe scena politică, după o serie de măsuri nepopulare și se temea că electoratul va fi mobilizat de alianțe contra. Potrivit legii din 2011, este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, iar turul doi se organizează doar în cazurile de balotaj. Liberalii au criticat legea, dar nu s-au adresat Curții Constituționale, pentru că a urmat formarea USL, alianță care avea 60% din voturi în sondaje, ceea ce le-a eliminat temerile de natură electorală. Acum, cei care pierd țipă că nu e corectă legea, dar nu fac nimic să o îndrepte.
La Ilfov nu e cazul, pentru că prezența la urne a fost printre cele mai mari din țară la toate alegerile. La Jilava, la alegerile parțiale desfășurate recent, au fost prezenți peste 50% dintre alegători, deci putem spune că primarul este ”cât de cât” legitim. (foto: Ziua Veche)