Acasă Economie CÂT COSTĂ EXPROPRIERILE PENTRU PASAJUL DE LA DOMNEȘTI

CÂT COSTĂ EXPROPRIERILE PENTRU PASAJUL DE LA DOMNEȘTI

DISTRIBUIȚI

Valoarea totală a despăgubirilor s-a dublat în ultimii doi ani!

Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru construcția pasajului suprateran pe DJ 602 Centura București-Domnești și fondurile necesare pentru plata despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe coridorul de expropriere al acestei lucrări de utilitate publică de interes național.

Pasajul suprateran pe Centura București-Domnești va fi situat în zona de sud a Municipiului București-Sector 6 și a localităților Domnești, Clinceni și Bragadiru, din județul Ilfov și va fluidiza traficul la intersecția centurii rutiere și feroviare a capitalei cu strada Prelungirea Ghencea și DJ 602. Realizarea obiectivului va facilita accesul la cartierele rezidențiale din zonă și va degreva străzile din interiorul municipiului.

Prin actul normativ aprobat se asigură suma de 23 milioane de lei, destinată despăgubirilor celor 107 imobile proprietate privată care urmează să fie supuse procedurii de expropriere, cu o suprafață totală de 44.582 metri pătrați. Suma necesară despăgubirilor a rezultat dintr-un raport de evaluare întocmit de un expert autorizat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România și este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Procedurile de expropiere vor fi efectuate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

De asemenea, a fost aprobat coridorul de expropriere pentru lucrarea de utilitate publică de interes național ”Pasaj suprateran pe DJ 602 Centura București-Domnești”, pe raza Municipiului București-Sector 6 și pe teritoriul localităților Domnești, Clinceni, Bragadiru, din județul Ilfov, precum și lista proprietarilor/deținătorilor care rezultă din evidențele acestor unități administrativ-teritoriale.

 

Aproape 6 milioane de lei pentru un proprietar din Domnești

 

Din anexa cu proprietarii care urmează să fie expropriaţi rezultă că cea mai mare sumă va fi acordată lui Alexandru Neacşu, fost candidat pentru funcția de primar al comunei Domnești, actualmente consilier local, pentru mai multe proprietăţi. Pentru 833 de metri pătrați expropriaţi dintr-o proprietate de aproape 2.000 de metri pătrați acesta va primi circa 5,05 milioane de lei, din care 4,95 milioane de lei reprezintă valoarea construcţiei de pe terenul care urmează să fie expropriat. Proprietatea respectivă figurează pe strada Piatra Craiului nr. 1, Domneşti. De asemenea, numele lui Alexandru Neacşu mai apare de trei ori în lista menţionată, cu despăgubiri care totalizează încă 889.000 de lei. Astfel, acesta ar urma să primească despăgubiri totale de 5,9 milioane de lei, un sfert din bugetul total estimat pentru exproprierile necesare construirii pasajului.

Valoarea totală a despăgubirilor s-a dublat în ultimii doi ani. O listă publicată în octombrie 2015 prevedea despăgubiri totale de 11,5 milioane de lei, de două ori mai mici decât cele din lista publicată anul acesta. De asemenea, conform listei iniţiale, Alexandru Neacşu era îndreptăţit la despăgubiri mult mai mici, de până la un milion de lei.

În topul proprietarilor care vor beneficia de cele mai mari despăgubiri se află familia George şi Elena Nedelea. Aceştia vor ceda 1.202 metri pătrați dintr-un teren de 2.980 din Bragadiru pentru 3,16 milioane de lei. Din suma totală, valoarea construcţiei propriu-zise reprezintă 2,99 milioane de lei. Nu în ultimul rând, Gheorghe Dumitrache, proprietarul unui teren din Clinceni, va fi despăgubit cu 2,75 milioane de lei. El va ceda un teren de 4.336 metri pătrați cu o construcţie evaluată la 2,12 milioane de lei.

Despăgubiri, mai mult sau mai puțin importante, vor primi persoane fizice și juridice din Sectorul 6 al Capitalei, din orașul Bragadiru și din comunele Domnești și Clinceni.
Pasajul trebuie să fie gata la finele lui 2019

 

 

Proiectarea şi Execuţia Pasajului Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti – Domneşti va dura trei luni, iar construcţia propriu-zisă a acestuia va fi de 24 de luni. Garanţia de bună execuţie a acestui pasaj va fi de 24 de luni, potrivit CNAIR.

Configurat sub formă de sens giratoriu, pasajul va fi construit la intersecția dintre Strada Prelungirea Ghencea – DJ602 și Centura București şi are ca principal scop fluidizarea traficului rutier în zonă. Contractul pentru acest obiectiv de investiţii, semnat între CNAIR S.A şi Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. COMNORD S.A. – S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L, va costa 91.552.381,90 lei fără TVA şi are ca termen de finalizare anul 2019. Se estimează că ordinul de începere al lucrărilor pentru acest pasaj, cu o lungime de 374 de metri, va fi emis în toamna acestui an.

Lucrările de artă prevăzute în proiect sunt grupate în trei mari categorii: Pasaj suprateran peste Centura rutieră a municipiului București și cale ferată pe strada Prelungirea Ghencea și DJ 602, pasaje pe Șoseaua de Centură pe bretele de urcare/coborâre la intersecția giratorie denivelată și o intersecție giratorie denivelată propriu-zisă.

Prin realizarea acestei lucrari se urmăresc sporirea capacității de circulație, prin mărirea fluenței traficului, decongestionarea traficului din intersecția dintre Centura București și DJ 602, fluidizarea circulației pe Șoseaua de Centură (legătură mai rapidă între autostrada A1 și Autostrada A2, luându-se în considerare și lucrările de extindere la patru benzi de circulație a Șoselei de Centură), mărirea confortului participanților la trafic, mărirea siguranței circulației, reducerea numărului de accidente și îmbunătățirea mediului înconjurător din localități prin reducerea noxelor și a poluării sonore.

Pentru aceste lucrări de artă s-a decis aplicarea unei soluţii constructive mixte (oțel-beton din grinzi metalice cu inima plină continue și dale din beton armat prefabricate, precomprimate, solidarizate monolit de grinzile metalice).

Sunt prevăzute și două drumuri colectoare pentru accesul riveranilor, unul fiind amplasat de o parte și de alta a rampei dinspre București a pasajului de pe Prelungirea Ghencea – DJ602 și altul la rampa dinspre Domnești. Accesul în aceste două drumuri se face pe baza unor intersecții giratorii amplasate la baza rampelor.

În vederea traversării pietonale a căii ferate s-au prevăzut de o parte și de alta a șoselei de Centură două scări metalice identice. Poziționarea acestor scări este sub pasajul de pe Prelungirea Ghencea și DJ602, iar la partea superioară sunt amplasate în consolă, facilitând astfel accesul pietonilor în trotuarul prevăzut pe pasaj. Scările au o înălțime totală de zece metri și sunt proiectate în două rampe cu podeste intermediare. Sunt realizate pe o fundație din beton armat și au suprastructura din stâlpi din profile metalice, ranforsați cu contravânturi și vanguri protejate anticoroziv prin zincare termică. Treptele sunt realizate din grătare metalice prinse cu șuruburi de înaltă rezistență de vangurile laterale. Balustrada este de asemenea din profile metalice protejate anticoroziv și are o înălțime de 1.10 metri. – VLAD CRISTEA

 

2 COMENTARII

  1. Opriti urgent jaful pe bani publici alocati prin HG.390/2017 ptr. ca jumatate din banii alocati de la bugetul statului se duc la cei trei proprietari cu influiente politice in partidul PSD.iar ceilalti proprietari de buna credinta sunt costransi de CNAIR.sa semneze ca sunt de acord cu sumele derizorii de 200-250€/mp. construit ( intocmirea raporturilor de evaluare de catre evaluatorul ANEVAR Raul Constantin Carlaont nu a respectat lege a255/2010 ptr. imobilele ce urmeaza sa fie expropriate ptr ca imolilele celo trei proprietari cu influiente palitice au fost supraevaluate iar imobilele proprietarilor de rand au fost subevaluate.Opriti jaful ,aceste exproprieri imbogatesc pe cei cu influiente politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here