Acasă Editorial Nicolae Ciucă: Repartiția fondurilor și demararea lucrărilor să se facă în mod...

Nicolae Ciucă: Repartiția fondurilor și demararea lucrărilor să se facă în mod echilibrat, la nivelul întregii țări

DISTRIBUIȚI

Premierul Nicolae Ciucă a participat, la Palatul Victoria, la semnarea primelor nouă contracte de finanţare de care vor beneficia comunităţile locale prin Programul Național ”Anghel Saligny”.

 “Mă bucur că, prin activitatea de astăzi, punem în aplicare Programul Național ”Anghel Saligny”. Este un program asumat la nivelul Guvernului, destinat modernizării și dezvoltării comunităților locale, asigurării condițiilor pe care cetățenii din fiecare localitate le așteaptă de foarte mult timp.
Programul Național ”Anghel Saligny” este cel mai amplu, atât ca obiective, cât și ca valoare. Este un program de peste 10 miliarde de euro, prin care Guvernul, împreună cu autoritățile locale, și-a propus să modernizeze căile de comunicații, să dezvolte rețelele de apă și canal la nivelul tuturor autorităților locale și, bineînțeles, să extindem rețeaua de gaze. Practic, acest program se completează cu alte două programe; vorbim de Programul Național de Dezvoltare Locală și Programul Național de Construcții de Interes Public și Social, care include și construcția de unități de învățământ, de spitale, de asemenea, o serie întreagă de alte obiective de infrastructură care sunt destinate autorităților locale și pe care autoritățile locale trebuie neapărat să le pună în practică. Toate aceste obiective trebuie să fie coordonate atât la nivelul județelor, cât și între județe și administrația centrală.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pregătit și organizat derularea acestor programe în transparență totală. Acestea sunt destinate, așa cum am spus, tuturor autorităților locale, indiferent de culoarea politică. Atât timp cât ne-am asumat acest program, vreau să subliniez că nu contează apartenența politică a primarilor sau a președinților de consilii județene. Dorim ca repartiția fondurilor și demararea lucrărilor să se facă în mod echilibrat, la nivelul întregii țări.
Îndemn autoritățile locale să se coordoneze foarte bine cu Ministerul Dezvoltării, să facă tot ceea ce este necesar, astfel încât să îndeplinească criteriile care sunt solicitate prin tot ceea ce Ministerul Dezvoltării a pus deja în transparență.
Astăzi avem reprezentanții a nouă autorități locale. Este doar începutul întregului ansamblul de proiecte, care, până în acest moment, a ajuns la cifra de 3.700 – dacă nu mă înșel – și este nevoie ca, așa cum spuneam, această coordonare să fie cât se poate de bine realizată, pentru că intrăm într-o perioadă în care nu putem să ne permitem să pierdem timp pentru că, dincolo de programele naționale, sunt programele pe fonduri europene care, de asemenea, au o dinamică și sunt încadrate într-o perioadă de timp limitată și trebuie să fie duse la bun sfârșit, altfel, pierdem finanțarea europeană.
Ca atare, felicitându-i pe reprezentanții celor nouă autorități locale, îmi exprim speranța că ceilalți vor vedea şi vor conștientiza că există deja un început și există deja toate condițiile realizate pentru ca fiecare dintre ei să îşi focalizeze atenția pe a îndeplini condițiile, pentru a îndeplini criteriile, astfel încât să putem să desfășurăm asemenea activități în perioada imediat următoare. Comunitățile așteaptă, noi așteptăm să putem să ne îndeplinim obiectivele stabilite prin Programul de guvernare. Vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare!”, a declarat premierul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here