Acasă Economie Nicușor Dan trage un nou semnal de alarmă privind spațiile verzi și...

Nicușor Dan trage un nou semnal de alarmă privind spațiile verzi și legile ”date pentru șmecheri”

DISTRIBUIȚI

Înaintea dezbaterii în Camera Deputaților a Codului Urbanismului, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a organizat o conferință de presă în care a acuzat că noul proiect de Cod Urbanistic are o serie de prevederi care afectează regimul de protecție al spațiilor verzi, apărute în textul proiectului de lege ca urmare a unor ”influențe politice”.  

Dincolo de discuțiile strict tehnice pe marginea documentului și a prevederilor acestuia, primarul general al Capitalei nu a ratat momentul lansării unor atacuri politice directe la adresa PSD, amintind premierului că românii din diaspora au emigrat din cauza nedreptății și a ”legilor date pentru șmecheri”, ”așa cum este Codul Urbanismului”.

Nicușor Dan a încercat să-și apropie PNL, făcând apel la parlamentarii liberali să  trateze ”cu responsabilitate” pentru că ”de ea depinde cum vor arăta orașele și satele”.

De asemenea, Nicușor Dan a cerut mass-media să urmărească dezbaterile din Parlament pe marginea Codului Urbanismului.

Pentru exemplificare, primarul general al Capitalei a proiectat pe un ecran, pentru comparație, imagini ale unui cartier bucureștean poiectat în perioada comunistă și a unei zone recent construită, accentuând asupra lipsei spațiilor verzi.

Acesta a subliniat că amendamentele social-democraților pe marginea Codului Urbanismului ridică mai multe tipuri de probleme:

Liber la construcții pe spații verzi

Nicușor Dan a amintit că legislația curentă de mediu protejează atât spațiile înregistrate ca atare în documentele de urbanism, cât și pe cele amenajate, dar neînregistrate.

Mai exact, Legea Spațiilor Verzi 24/2007 prevede că, atunci când identifică un spațiu verde, autoritatea locală are obligația de a-l înregistra ca atare, indiferent în ce fel figura el până atunci în documentațiile de urbanism.

Dacă amendamentele PSD se adoptă și devin parte din Codul Urbanismului zeci de mii de spații verzi din România sunt în pericol, pentru că va putea fi schimbată destinația spațiilor verzi care nu sunt trecute în Registrul Verde. Concluzia este că, în lipsa unui Registru Verde în București, multe suprafețe de spații verzi vor putea fi betonate.

Nicușor Dan a explicat și motivul pentru care Capitala nu are un Registru Verde: inventarierea și declararea spațiilor verzi nu pot fi făcute înainte de expropriere, iar Bucureștiul nu are resursele financiare pentru aceste exproprieri, ceea ce creează posibilitatea construirii pe aceste spații neprotejate.

Nicușor Dan a spus că și limitarea la 5 ani a perioadei în care poate fi contestat un PUZ e, de asemenea, problematică.

„O chestiune care provine din legea actuala a urbanismului, profund nocivă și care face obiectul mai multor contestații la CCR: un PUZ nu poate fi contestat decât într-o perioadă de 5 ani de la momentul emiterii sale.

Ce înseamnă asta? Există mai multe documentații de urbanism din anii 2000-2010 care au rămas în vigoare prin diferite mecanisme juridice. Dar doar exemplul PUZ Parcul Tineretului. Deci oricine ar fi afectat de construcții ridicate în baza unor astfel de PUZ-uri, n-ar putea contesta”, a mai spus Nicușor Dan.

Primarul general susține că primăriile de sector n-ar trebui să adopte PUZ-uri așa cum propun amendamentele depuse la proiectului Codului Urbanismului.

„Se dorește ca PUZ-urile să nu mai fie votate de Consiliul General, ci de Consiliile Locale ale sectoarelor.

Când, în sfârșit, există voința la nivelul PMB să terminăm cu haosul, se dorește să treacă PUZ-urile la sectoare. Iar sectoarele nu au – prin structurile de specialitate – această competență. Pentru că până acum nu au emis PUZ-uri, ci doar Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), chestiuni de amploare mult mai mică.

Singurul PUZ făcut de fiecare primărie de sector este PUZ-ul coordonator de sector. Și acestea au fost anulate de instanță.

Un exemplu din Sectorul 2. PUZ-ul coordonator prevedea bloc de 14 etaje peste clubul Bamboo (care e pe mal de lac). Problema e că Legea Apelor prevede necesitatea unei fâșii de spațiu verde pentru protecția malului de lac.

Și atunci, specialiștii care au elaborat PUZ Sector 2 au pus fâșia de spațiu verde în lac. Pe luciul apei. E un fals pe care instanța l-a constat în cazul acestui PUZ”, a mai spus Nicușor Dan.

Nu în ultimul rând, Nicușor Dan susține că avizele pentru conectare la rețele ar trebui date, în continuare de PMB, nu de primăriile de sector, pentru că PMB gestionează termoficarea, relația cu Apa Nova (care furnizează apa rece și serviciile de canalizare în oraș) și transportul în comun.

Noul Cod al Urbanismului a fost adoptta de Guvern la sfârșitul lunii martie și a fost transmis pentru legiferare la Parlament. Este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani.

Codul a fost adoptat tacit de Senat. Și se află acum în dezbatere la Camera Deputaților. Potrivit calendarului anunțat, marți ar urma să aibă loc dezbateri la comisii, iar miercuri în plenul Camerei Deputaților.

 

2 COMENTARII

  1. […] Înaintea dezbaterii în Camera Deputaților a Codului Urbanismului, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a organizat o conferință de presă în care a acuzat că noul proiect de Cod Urbanistic are o serie de prevederi care afectează regimul de protecție al spațiilor verzi, apărute în textul proiectului de lege ca urmare a unor ”influențe politice”.   Dincolo […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here