Home Uncategorized NIMIC NU POATE DESTABILIZA MAI TARE O ŢARĂ DECÂT FOAMETEA SAU LIPSA...

NIMIC NU POATE DESTABILIZA MAI TARE O ŢARĂ DECÂT FOAMETEA SAU LIPSA APEI POTABILE

SHARE

Nimic nu poate destabiliza mai tare o ţară decât foametea sau lipsa apei potabile. Am văzut ce ravagii face foametea în zona sub-sahariană.

Organizatia Economist Inteligence Unit (EIU)a publicat raportul anual pe 2012 pe domeniul securitate alimentară, Global food security index 2012, citat de manager.ro.  

SUA, Danemarca, Norvegia, Franţa şi Olanda ocupă primele poziţii în topul securităţii alimentare. Asta înseamnă că riscul să intre într-o criză a hranei este cel mai redus în aceste ţări. Poziţia lor a fost stabilită în funcţie de un indice care ţine cont de mai mulţi factori: rezervele de hrană, venituri, consum, investiţii în cercetare şi dezvoltare în sectorul agricol, volatilitatea producţiei agricole, ce procent din veniturile familiei sunt cheltuite pe hrană etc. Germania, o ţară puternic industrializată, cu o pondere mai redusă a agriculturii în economie, ocupa locul 10 în top, iar Marea Britanie, unde domina sectorul serviciilor, vine pe poziţia 20. 

Au fost analizate 105 state. România, ţara care are potenţialul de a hrăni 80 de milioane de oameni, ocupă poziţia 38 în clasamentul securităţii alimentare, la egalitate cu China. Suntem traşi în jos de veniturile mai reduse şi investiţiile slabe în cercetarea şi dezvoltarea în domeniul agricol. De asemenea, ne depunctează şi volatilitatea producţiei agricole. Neavând un sistem dezvoltat de irigaţii (acesta de abia acoperă 10% din suprafaţa agricolă) suntem expuşi la capriciile vremii, astfel că sunt variaţii mari de producţie de la an la an. 

Cercetarea EIU arată că în statele avansate rezervele de hrană pe cap de locuitor sunt, în medie, cu 1.200 de calorii/zi mai mari decât în cele sărace. Un om are nevoie de circa 2.300 de calorii pe zi pentru a duce o viaţă sănătoasă şi activă. În statele dezvoltate, din punct de vedere economic, există suficientă hrană pentru ca fiecare cetăţean să consume 3.400 de calorii/zi.  De cealaltă parte, în statele cu o economie slab dezvoltată şi subdezvoltată rezervele de hrană acoperă, în medie, 2.200 de calorii pe zi pe cap de locuitor.  

Studiul arată că cea mai scăzută volatilitate a producţiei agricole a fost înregistrată, în ultimii 20 de ani, în China, iar state din nordul Africii cea mai ridicată. Este vorba de Maroc, Tunisia şi Algeria.  

EIU a realizat şi un clasament în funcţie de metodologia folosită de Banca Mondială pentru a clasifica economiile. România ocupă poziţia 11 din 28 în topul securităţii alimentare în categoria sa. Est-europenii cheltuiesc circa 45% din veniturile lunare pe hrană. În statele dezvoltate, member ale OECD, procentul abia depăşeşte 20 din venituri. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here