Acasă Anchete NIRO A SPUS LA DNA CĂ BITTNER A ÎNCERCAT SĂ ÎI IA...

NIRO A SPUS LA DNA CĂ BITTNER A ÎNCERCAT SĂ ÎI IA AFACEREA

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru Gabriel Sandu și omul de afaceri Nicolae Dumitru ”NIRO” s-au întors acasă, după ce instanța de judecată a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu.

Implicați în dosarul Microsoft, Sandu și Dumitru nu au rezistat în spatele gratiilor, alegând să colaboreze intens cu organele de anchetă. Sandu ar fi dat detalii despre Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu și Roberta Anastase, iar NIRO ar fi dat cu subsemnatul despre Alexandru Bittner, Adrian Năstase şi Victor Ponta. Despre liderul PSD și despre socrul acestuia, Ilie Sârbu, Nicolae Dumitru  ar fi dat detalii despre modul în care a intrat în posesia apartamentelor de lux din complexul rezidenţial pe care acesta îl deţine în Bucureşti.

Iată una dintre declaraţiile date de Dumitru Nicolae “NIRO” procurorilor Direcției Naíonale Anticorupție: ”În ceea ce privește relația mea cu Bittner Alexandru, aș dori să precizez un aspect legat de faptul că acesta, începând cu anul 2002, a încercat prin presiuni să-mi preia afacerea, respectiv comerțul cu China, care face obiectul activității NIRO SA. Repet, în anul 2002, am perceput mai clar aceste presiuni, care erau în forma unor controale repetate ale autorităților asupra afacerilor personale. Dacă nu mă înșel, în anul 2003, când după circa un an jumătate – doi ani de controale repetate am înțeles că e vorba de presiuni exercitate de Bittner Alexandru, motiv pentru care m-am întâlnit cu acesta la un restaurant din parcul Herăstrău pentru a discuta problemele. Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discuții ce am avut-o cu el, mi-a dat de înțeles în mod explicit că este foarte puternic. Mi-a adus două argumente pe care mi le aduc aminte, respectiv, un prim argument era legat de faptul ca un fost asociat de-al meu, Salitra Constantin, ar fi murit într-un accident în ianuarie 1995, tirul implicat în accidentul acela fiind închiriat la acel moment de către Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul că datorită influenței lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oraș chinezesc pe o parcelă de teren ce aparținea de parcul IOR. În fapt, argumentele lui Bittner Alexandru erau foarte puternice pentru mine pentru că ambele momente la care făcea referire m-au afectat foarte mult. În fapt, doresc să precizez că semnasem la un anumit moment Memorandumul cu Primăria mun. București pentru dezvoltarea acelui oraș chinezesc. Repet că, din acea discuție, coroborată cu informațiile pe care le aveam personal, din mediul de afaceri, nu numai că Bittner Alexandru dădea de înțeles că este un om foarte puternic și are influență asupra familiei Năstase (înțelegând prin aceasta atât asupra premierului Adrian Năstase, cât și asupra soției acestuia, Dana Năstase), dar eram convins că are această putere de a influența Guvernul. Acest demers al lui Bittner Alexandru nu a fost dus la bun sfârșit și pentru faptul că pentru a-l mai domoli în raporturile cu mine, am fost de acord ca la diferite cereri ale lui de a-i da sume de bani să răspund pozitiv. Apreciez că în anul 2003 de cel puțin 6 – 7 ori, Bittner Alexandru mi-a solicitat să-i dau sume de bani pe care, bineînțeles, nu se punea problema să le primesc înapoi. În opinia mea, e vorba de sume mici de bani, de circa 10.000 – 20.000 dolari pe care Bittner Alexandru mi le-a cerut și pe care eu am acceptat să i le dau cash de obicei în urma unor întâlniri pe care le aveam la un restaurant din parcul Herăstrău, respectiv, la biroul acestuia situat în str. Ion Ionescu de la Brad. Repet, experiența mea cu Bittner Alexandru a fost una destul de dură fiind nevoit să-i dau acele sume de bani”.

foto 1 pagina 8În afacerea Microsoft apare firma off-shore Running Total Group Ltd, controlată de NIRO care a intermediat o șpagă de 7,5 milioane de dolari. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Running Total Group Ltd, înregistrată cu sediul în Insulele Virgine Britanice, a intrat ca asociat în SC Central Residential Park SA pe 07.08.2006 cu 15%. Off-shore-ul controlat de Dumitru Niro achiziționase pachetul de actiuni deținut de Meneldil Associated SA, un alt off-shore înregistrat în Insulele Virgine Britanice, controlat de omul de afaceri Khalil Abi Chahine, care apare și el în documentele trimise de procurori Parlamentului, ca fiind intermediarul unei șpăgi de 1,25 milioane de dolari în afacerea Microsoft. Ambele companii of-shore aveau aceeași adresă. Vom reveni cu detalii.

 Uite cine vorbește!

La rândul său, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a făcut în faţa procurorilor DNA mărturii care, dacă se vor dovedi adevărate, vor crea un șoc pe scena politică de la noi, mărturii legate în special de dosarul Microsoft. Sandu, acuzat de luare de mită în formă continuată și spălare de bani, a dat cu subsemnatul din nou la 28 ianuarie, la cinci zile de la eliberarea sa din arest și plasarea în arest la domiciliu.

Interesant este însă cum a ajuns un astfel de personaj, șters, într-o funcție de ministru. Gabriel Sandu s-a ocupat de vânzarea în străinătate a saltelor Relaxa. Apoi a ajuns în conducerea firmei Elvila a lui Viorel Cataramă. În 2004 a devenit parlamentar PNL de Brăila. În 2005 şi 2006 intră în atenţia autorităţilor pentru spălare de bani. Apoi pleacă cu Theodor Stolojan la PD-L. “Gabriel Sandu, deputat în Parlamentul României şi patron al grupului de firme Albert, a identificat noi surse de finanţare în vederea rambursării mai multor credite restante, contractate prin societăţile deţinute, atât prin dezvoltarea unor relaţii de parteneriat cu reprezentanţii grupării Avakian, care acţionează pe teritoriul Italiei, cât şi prin împrumutarea unor importante sume de bani, în sistem camătă, de la Paul Ţârdea şi Adrian Marghelescu, implicaţi în coordonarea jocului de noroc Eurotombola. Afacerile ce urmau să se dezvolte între Sandu şi gruparea Avakian vizau schimbul valutar ilegal al unor sume din euro în franci elveţieni, în urma căruia s-a obţinut un profit de 13% din fondurile respective”, se spunea într-un document care a fost depus la Oficiul pentru Spălarea Banilor. Povestea a apărut şi în presa centrală şi locală în 2006, amintesc gazetarii de la flux24.ro.

Numele lui Sandu apare şi în cazul unei reclamaţii depusă de o societate timişoreană, Grandagri SRL, în 2005. Reprezentanţii firmei îl acuzau că i-ar fi înşelat cu 1,3 miliarde lei vechi. Firma din Timişoara ar fi livrat, în toamna lui 2004, grâu către societatea deţinută de Sandu, care nu a mai achitat decât o parte din suma stabilită iniţial, refuzând să plătească şi restul. Cazul chiar a fost judecat la Tribunalul Timiş, secţia comercială şi contencios, care a admis cererea timişorenilor şi a obligat firma deputatului la plata sumei cuvenite pentru grâul livrat.
De la deputat de Brăila a ajuns în 2008 în Prahova, judeţul natal, în fieful Robertei Anastase, care l-a propus pentru funcţia de parlamentar şi, apoi, de ministru contra, zice Sandu, unei sponsorizări importante. La sfârşitul lui 2008, deci, Gabriel Sandu a fost numit ministru, cu sprijinul Robertăi Anastase, care apare în declaraţiile date la DNA de acesta drept beneficiară a sumelor date. Dar, chiar nimeni nu a observat asta până acum?

 Peste 100 de persoane implicate

Alt greu din dosar, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, spune, la rândul său, că în dosarul Microsoft sunt implicaţi foști miniştri și secretari de Stat, dar şi funcţionari publici din ministere: în total, peste 100 de persoane. A fost adusă, după aceste declarații, cu mandat, pentru audieri la DNA, Elena Udrea. Apoi, Adriean Videanu. Se aude că nu va fi ”sărit” nici Traian Băsescu. Restul, vom vedea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here