Acasă Anchete NIRO – CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

NIRO – CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU EXECUTARE

DISTRIBUIȚI

Inalta Curte a majorat luni pedepsele dispuse in dosarul Microsoft, cea mai grea sentinta fiind pronuntata in cazul lui Gheorghe Stefan, zis ”Pinalti”, care a primit 6 ani de inchisoare cu executare. Pedepsele definitive date de instanța supremă în Dosarul Microsoft:

Dumitru Nicolae – 2 și 4 luni de închisoare cu executare.

Gabriel Sandu – 3 ani de închisoare cu executare

Dorin Cocoş – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Gheorghe Ştefan – 6 ani de închisoare cu executare

Totodata, Inalta Curte a dispus confiscarea a 2 milioane de dolari si a unui milion de euro de la Dumitru ”Niro” Nicolae si a 9 milioane de euro de la Dorin Cocos.

Sentintele sunt definitiveniro

În primă instanță, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat prima decizie in dosarul Microsoft in luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetati, Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, primind condamnari cu executare, in timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsa cu suspendare.

Dorin Cocos fusese condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani, instanta dispunand confiscarea a peste trei milioane de euro in cazul acestuia.

Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan erau acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Nascut acum 51 de ani in Ferentari, Nicolae Dumitru, zis Niro, a facut un salt spectaculos, ajungand sa aiba zeci de milioane de euro si afaceri pe masura, fiind unul dintre cei care au contribuit la campaniile electorale ale partidelor de stanga.

Mugur Ciuvica sustinea ca firmele acestuia sunt un paienjenis tesut de fosti securisti si militieni. Exista si acum destule voci care afirma ca Nicolae Dumitru este ”omul din fata” pentru un grup de afaceri si interese care nu doresc sa iasa, inca, la vedere. Dar nimeni n-a putut proba pana acum aceasta suspiciune.

Pana in 1993, Niro a locuit intr-un apartament, impreuna cu parintii, doua surori, un frate, sotia si cei doi copii. Abia atunci si-a cumparat propria casa, iar de atunci afacerile sale au crescut precum Fat-Frumos, scrie Romania Libera. Pentru ”a intra in rand cu lumea”, Nicolae Dumitru a terminat Academia de Studii Economice in 1996.

Nicolae Dumitru figura acum cativa ani ca actionar in 15 societati, a caror evaluare l-a plasat intre primii 100 de milionari din Top 300, cu o avere estimata la 50 de milioane de dolari: Grand Hotel du Boulevard, cumparat de la Corneliu Iacobov in 2004, Niro Impex 93, Niro 95 Impex, Micro Prod, Central Residencial Park, Europa Standard, Servinvest 95, Niro Comercial, Isoconstruct, Dragonul Rosu, Yins International Trading Group, Overland Guard, Flora International, Cafeneaua Veche, Zona Balcanilor si Chiajna. ”Perla Coroanei” intre investitiile sale este terenul de 50 de hectare unde a fost ridicat complexul comercial Dragonul Rosu.

În toamna lui 2006, Mugur Ciuvica, seful Grupului de Investigatii Politice, a dezvaluit ca Dorin Cocos si Elena Udrea s-au asociat cu Niro. ”Fosta consiliera a presedintelui Romaniei, varful de lance al luptei lui Traian Basescu impotriva «grupurilor de interese nelegitime», s-a asociat cu Nicolae Dumitru. De ce are nevoie Niro de o asociere cu Elena Udrea pentru dezvoltarea proiectelor sale imobiliare este greu de spus. Cert este ca Udrea si Cocos au intrat in grupul de interese al fratilor Camataru. Asociatul lor, Nicolae Dumitru, zis Niro – fost partener al lui Nicu Gheara -, este cel pentru care Nutu Camataru «s-a bagat» si cel «pe care l-a botezat» familia Camatarilor”, a afirmat Ciuvica.

Niro a respins acuzatiile, negand orice asociere de afaceri sau de rudenie cu lumea interlopa si precizand ca firma cu Udrea&Cocos nu a functionat. – foto – Romania Libera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here