La 19.10.2023, la Calafat, reprezentanţii companiei BAT România au donat structurilor Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generație ce vin în sprijinul întăririi sistemului de supraveghere a frontierei de stat și creșterii capacității operative de intervenție. Facem referire la sisteme video de monitorizare (camere de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor) și dispozitive de supraveghere cu termoviziune (binocluri cu termoviziune și capabilități de înregistrare și transmitere a informației). De asemenea, au fost donate 4 containere pentru depozitarea țigărilor confiscate la Giurgiu și Calafat, în condițiile în care, în zona de sud a țării cantitatea de țigări confiscate a crescut în acest an de 5 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Prezent la anunțul oficial de donare a acestor echipamente, domnul comisar șef de poliție Viorel Vlăsceanu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, a declarat: „Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile. În primele nouă luni ale acestui an, la frontiera de sud a României, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării aproximativ 1,9 milioane pachete de țigări, ceea ce reprezintă peste 35% din totalul capturilor la nivel național”.
Referitor la același aspect, doamna Ileana Dumitru, Director Juridic și afaceri externe al Ariei Europa de sud est din cadrul BAT a declarat: „Ne bucurăm că putem fi din nou alături de autorități și în mod specific de Poliția de Frontieră Română în acțiunile sale pe frontiera de sud, unde capturile de produse de contrabandă au crescut semnificativ în perioada recentă. Astfel, contribuim direct la întărirea capacității acestora în combaterea traficului ilicit prin furnizarea de tehnică de monitorizare și supraveghere a frontierei, în vederea reducerii contrabandei cu țigări, un fenomen care ne afectează pe toți: consumatori, bugetul statului și companii corecte”.
Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări alimentează şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată.
La nivel național, în primele nouă luni ale acestui an, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 3,47 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 63,3 milioane lei şi peste 27 de tone de tutun și tutun de narghilea. În comparație cu perioada similară a anului 2022, se constată o dublare a numărului pachetelor de țigări confiscate.
Practic, aproximativ 65% din întreaga cantitate de ţigări de contrabandă confiscate la nivel naţional reprezintă rezultatul acţiunilor Poliţiei de Frontieră Române. Ca urmare a acestora, în aceeaşi perioadă au fost identificate şi destructurate mai multe grupări infracţionale specializate în fabricarea pe teritoriul ţării şi vânzarea ilicită de ţigări contrafăcute. Pentru tragerea la răspundere a celor care au fost implicaţi în fapte ilegale, poliţiştii de frontieră au înregistrat 337 de infracţiuni pentru contrabandă şi fraudă vamală.
Pentru a menţine trendul acestor rezultate, vom continua să ne adaptăm misiunile, în dinamică şi în strânsă colaborare cu toţi factorii implicaţi.
Astfel, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost identificate și dispuse o serie de măsuri în vederea prevenirii și combaterii fenomenului, acestea constând în întărirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei, intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea cazurilor înregistrate, în vederea depistării reţelelor de contrabandă cu ţigări, documentarea temeinică a activităților ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor și responsabilităților forțelor implicate, modalităților și a timpilor de acțiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate.
Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susținut, în colaborare cu toate instituțiile statului cu competențe în combaterea contrabandei, respectiv Politia Romană şi Autoritatea Vamală Română, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor competente.
În egală măsură, evidențiem colaborarea cu producătorii de țigarete care, prin parteneriatele încheiate, au contribuit şi la dezvoltarea segmentului de prevenire a acestui fenomen, fiind derulate mai multe campanii publice naţionale şi regionale de conștientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete.
[…] La 19.10.2023, la Calafat, reprezentanţii companiei BAT România au donat structurilor Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generație ce vin în sprijinul întăririi sistemului de supraveghere a frontierei de stat și creșterii capacității operative de intervenție. Facem referire la sisteme video de monitorizare (camere de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare ale autovehiculelor) și dispozitive de […] Citeste mai mult […]