Acasă Economie Noi măsuri fiscale intră în vigoare de la 1 ianuarie. Sunt înghețate...

Noi măsuri fiscale intră în vigoare de la 1 ianuarie. Sunt înghețate angajările la stat, amenzile cresc, iar bugetarii care vor lucra ore suplimentare nu vor mai fi plătiți

DISTRIBUIȚI

De anul viitor vom plăti amenzi mai mari, iar salariile angajaţilor din sistemul public vor creşte cu 5%. Sunt doar o parte din măsurile fiscale aprobate de Guvern prin ordonanţa de urgenţă publicată sâmbătă în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare din prima zi a anului viitor.

Bugetarii care vor lucra ore suplimentare nu vor mai fi plătiți, ci vor primi zile libere. Punctul de amendă crește la 165 lei în 2024 de la 145 de lei cât este în prezent. Este stabilit la 5% din actualul salariu minim brut care va fi majorat abia de la 1 iulie. Până atunci rămâne în vigoare și facilitatea prin care pentru 200 de lei din salariul minim brut nu se aplică taxe.

Îngheață angajările la stat în 2024, cu o serie de excepții: „în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice”.

În 2024, instituțiile și autoritățile publice nu le pot oferi angajaților bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Mai mult, bugetarii care vor lucra suplimentar nu vor mai fi plătiți, ci vor primi zile libere. Excepție fac personalul militar, polițiștii și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională.

Salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024. Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5%. Salariile din învățământ cresc, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe: prima tranșă de la 1 ianuarie 2024, iar a doua tranșă, cu data de 1 iunie 2024.

De la 1 ianuarie indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei, iar primarii vor primi pensii speciale din 2025. Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației în 2024.

De anul viitor, sumele în numerar aflate zilnic în casieriile firmelor și companiilor nu pot depăși plafonul de 50.000 lei. Iar, magazinele cash and carry, supermarketurile și hipermarketurile nu pot deține, la finalul fiecărei zile, 500.000 lei bani cash.

Sursa:tvr.info

 

3 COMENTARII

  1. […] De anul viitor vom plăti amenzi mai mari, iar salariile angajaţilor din sistemul public vor creşte cu 5%. Sunt doar o parte din măsurile fiscale aprobate de Guvern prin ordonanţa de urgenţă publicată sâmbătă în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare din prima zi a anului viitor. Bugetarii care vor lucra ore suplimentare […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here