Acasă Politic Nou acord între MAI și BOR

Nou acord între MAI și BOR

DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne, Marcel Vela a spus, miercuri seara, că acordul cu BOR a fost modificat în urma discuțiilor și îngrijorărilor din spațiul public. El a precizat că noul acord a fost convenit în urma unei alte discuții cu Patriarhul Daniel.

Noile prevederi ale acordului MAI-BOR sunt că slujbele de Paşte se vor desfăşura fără participarea credincioşilor, așa cum prevăd ordonanțele militare, iar pâinea sfințită (Paştile) și Lumina sfântă vor fi distribuite la locuințele oamenilor de clerici şi voluntarii din parohii, în zilele de vineri şi sâmbătă şi în prima zi de Paşti, la solicitarea credincioșilor.

Vela a susținut că oamenii vor primi primi pâinea sfințită sau Lumina ”din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă”.

Marcel Vela:

Am urmărit discuțiile din spațiul public și îngrijorările exprimate legate de riscurile epidemiologice în creștere pentru perioada următoare

În această seară am avut o nouă discuție cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile pascale

Având în vedere estimările recente ale specialiștilor privind extinderea epidemiei în următoarele două săptămâni, acordul din 14 aprilie al Patriarhiei și al Ministerului de Interne se modifică astfel:

Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și a prevederilor ordonanțelor militare privind reuniunile publice și distanțarea, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea bisericilor

Pâinea sfințită, numită Paști, care va fi sfințită joi, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile de către personal clerical și de voluntarii din parohie, vineri și sâmbătă, între orele 8-17 și în prima zi de Paște, între orele 6-12, la solicitarea credincioșilor

Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și de maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.00. Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutați de maximum cinci voluntari echipați cu mască și mănuși, vor distribui lumina și paștile respectând ordonanțele militare și având asupra lor cartea de identitate, banderolă albă pe braț și un ecuson ștampilat de parohie

Credincioșii vor primi Paștile sâmbătă seara, iar sâmbătă noaptea – Sfânta Lumină, din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieși în stradă. În zona locuințelor multifamiliale (n.r. – blocuri), acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși.

În spitalele în care nu există preot și în centrele sociale și de carantină, Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere

Structurile coordonate de MAI și cadre ale MApN vor asigura ordinea publică în toată perioada distribuirii Paștelui și a sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor din ordonanșele militare privind eliminarea riscului de răspândire a coronavirusului

Îi mulțumesc PF Daniel pentru înțelegere și colaborare

Noul ACORD

”Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

  Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

  Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

  Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

  Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

  Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

  În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

  Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Patriarhia Română

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here