Acasă Interne NOUA CARTE DE IDENTITATE PREIA ȘI FUNCȚIILE CADULUI DE SĂNĂTATE

NOUA CARTE DE IDENTITATE PREIA ȘI FUNCȚIILE CADULUI DE SĂNĂTATE

DISTRIBUIȚI

Din 2018, românii vor avea cărţi de identitate biometrice, însă numai cei care vor dori ca buletinele să aibă CIP. Cine nu, va putea opta pentru pentru o carte de identitate simplă. Noile documente vor costa aproximativ 20 de euro, preţ suportat de posesor, şi vor avea dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar. Preschimbarea în masă a actualelor cărţi de identitate nu este obligatorie începând de anul viitor, acestea urmând a fi înlocuite la momentul în care titularii vor cere eliberarea unora noi, dacă cele vechi expiră, sunt pierdute sau deteriorate.

În momentul în care cetăţeanul va opta pentru noul document cu date biometrice, acesta va prelua şi funcţiile cardului de sănătate, conform iniţiatorilor proiectului. Noua carte de identitate va fi inscripţionată faţă-verso, va conţine data naşterii şi semnătura olografă. Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice. Opţional, cartea de identitate simplă(CIS) şi cartea electronică de identitate (CIE) se pot elibera şi pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CEI pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conţine amprentele acestora.

Termenele de valabilitate ale noilor documente vor fi de doi ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani, patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani şi valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru CIS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here