Acasă Social Noua lege a pensiilor începe să prindă contur

Noua lege a pensiilor începe să prindă contur

DISTRIBUIȚI

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani, iar vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani până în 2035 (așa cum este și în prezent – n.r.). Pentru pensionarea anticipată este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Potrivit acesteia, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare, respectiv:

  • 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Sporurile nepermanente contributive (precum acordul global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premiile etc.) vor fi luate la calcul la pensie, iar femeile cu mai mulți copii vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (6 luni- 1 copil, 12 luni – 2 copii, 18 luni pentru 3 copii, 24 de luni – 4 copii, 36 de luni – 6 copii, 42 de luni pentru 7 sau mai mulți copii).

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte contributiv cu încă un număr fix de puncte, respectiv de 0,5 pct., respectiv 0,25 pct. pentru fiecare an.

Noua formulă de calcul a pensiei

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și în prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Potrivit proiectului, procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Tipurile de pensie prevăzute de proiectul de lege

Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv;

Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat sau mediu) care vor fi redefinite:

  • gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
  • gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial
  • gradul III – deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;

Pensie anticipată este condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 ani. (Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24% față de 30% cât este în prezent. /Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă, etc.)

În cazul pensiei de urmaș se mențin prevederile actuale.

Calendarul adoptării legii

Proiectul noii legi a pensiilor urmează să intre în dezbatere publică pentru următoarele 10 zile, iar Parlamentul are termen de adoptare până la 29 noiembrie.

Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. În primă etapă pensiile vor creşte o dată de la 1 ianuarie cu 13.8% şi apoi la 1 septembrie 2024. – sursa: Hotnews.ro

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here