Acasă Politic Noua realitate din regiunea Mării Negre impune regândirea și adaptarea posturii noastre...

Noua realitate din regiunea Mării Negre impune regândirea și adaptarea posturii noastre de securitate navală

DISTRIBUIȚI

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, au vizitat joi, 26 ianuarie, Șantierul Naval Damen din Galați, anunță MApN.

Delegației conduse de ministrul Apărării i-au fost prezentate cele mai importante proiecte de nave militare  din portofoliul șantierului din Galați.

De asemenea, au fost prezentate proiectele de arhitectură navală, dar și cele de proiectare și inginerie navală dezvoltate pentru forțele navale ale diferitelor țări contractante făcute de cei peste 185 de ingineri români din cadrul Marine Engineering Galați (MEGA), companie care funcționează pe platforma șantierului din Galați.

Delegația MApN a vizitat și două nave aflate în prezent în construcție în docurile șantierului Damen, care urmează să fie livrate unor beneficiari externi.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții Damen, ministrul a evidențiat că șantierele de la Galați și Mangalia și soluțiile de proiectare navală contribuie la economia României, prin crearea unui număr important de locuri de muncă și transfer tehnologic de vârf.

Ministrul Apărării a remarcat și importanța deciziilor Damen de a-și forma pe plan local atât specialiștii de înaltă calificare, implicați în procesele de proiectare, cât și forța de muncă angrenată în producția navelor, prin colaborarea cu învățământul superior ingineresc românesc sau prin propriul centru de formare a specialiștilor înființat în cadrul șantierului de la Galați.

”România are o tradiție solidă și îndelungată în domeniul industriei de apărare, în toate dimensiunile sale, inclusiv în construcția de nave militare, de aceea Guvernul României încurajează și sprijină inițiativele de atragere și formare de specialiști români în domenii atât de importante”, a arătat ministrul Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a subliniat de asemenea că, în contextul actual de securitate, cu multiple provocări în regiune, dotarea Armatei României cu tehnologii moderne produse în țară are importanță strategică.

„Comportamentul agresiv al Federației Ruse, care a culminat cu invazia Ucrainei, a transformat, din păcate, regiunea Mării Negre într-o zonă de conflict. Această nouă realitate impune regândirea și adaptarea posturii noastre de securitate navală. Forțele Navale Române au în derulare programe de înzestrare importante care le vor permite să-și îndeplinească mai eficient misiunile. Preocuparea permanentă a MApN este ca aceste programe să ofere cât mai multe oportunități pentru industria de apărare din România, cu beneficii concrete pentru economia națională. Această abordare este relevantă și din punct de vedere strategic, pentru că prin producerea în țară se asigură siguranța și securitatea aprovizionării cu echipamente esențiale și a mentenanței acestora pe întreaga durată de viață”, a arătat Angel Tîlvăr.

 

2 COMENTARII

  1. […] Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad, și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, au vizitat joi, 26 ianuarie, Șantierul Naval Damen din Galați, anunță MApN. Delegației conduse de ministrul Apărării i-au fost prezentate cele mai importante proiecte de nave militare  din portofoliul șantierului din Galați. […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here