Acasă Info Local OBIECTIVELE JANDARMILOR ILFOVENI: SPP (Seriozitate, Profesionalism, Performanță)

OBIECTIVELE JANDARMILOR ILFOVENI: SPP (Seriozitate, Profesionalism, Performanță)

DISTRIBUIȚI

BogdanEnescuColonelul Bogdan Enescu, comandantul Jandarmeriei Ilfov: Deziderate precum seriozitate, profesionalism și performanță se află permanent printre obiectivele jandarmilor

 În prezența reprezentanților Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Apărării Naționale, a oficialităților județene, a șefilor de deconcentrate și a invitaților instituțiilor colaboratoare, Inspectoratul de Jandarmi Județean Ilfov a marcat, la 2 aprilie curent, în cadrul unei adunări festive, 164 de ani de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica semna “Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”, legiuire comunicată în aceeaşi zi Divanului Obştesc şi Sfatului Ocârmuitor. 

Sub deviza ”Lege și Ordine”, colonelul Bogdan Enescu, comandantul Jandarmeriei Ilfovene, a prezentat ”cuvântul” inspectorului general al Jandarmeriei Române, generalul-maior dr. Mircea Olaru, și mesjul propriu referitor la eveniment. A fost prezentat un material documentar multi-media referitor la evoluţia Jandarmeriei Române şi la activitatea intensă a Jandarmeriei Ilfovene, au fost recompensați cu înaintarea în grad înaintea expirării stagiului minim mai mulți ofițeri și subofițeri ai inspectoratului, au primit mulțumiri și diplome de onoare unii angajați ai instituției, directori de deconcentrate și reprezentanți ai presei locale pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor interinstituţionale în beneficiul ilfovenilor.

”Aceste momente de întâlnire reflectă pe de o parte credibilitatea de care ne bucurăm în arhitectura instituțională actuală, iar pe de altă parte reprezintă o garanție a continuării și consolidării relațiilor de cooperare între instituțiile pe care le reprezentăm. În prezent, climatul geopolitic și geostrategic și situația operativă internă sunt caracterizate de noi provocări și reașezări, care constituie și pentru structurile din sistemul național de apărare și ordine publică tot atâtea motive de vigilență și de adaptare permanentă a formelor și procedeelor acționale la acestea”, susține, printre altele, în mesajul său, colonelul Enescu.

”Aniversarea Zilei Jandarmeriei se desfășoară în acest an în contextul împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO, moment de cotitură în evoluția societății românești și a forțelor armate, din care face parte și Jandarmeria, apartenență care prin sistemul de valori comune existent și însușit ne face să fim mândri de statutul, locul și rolul nostru, dar în aceeași măsură ne obligă la seriozitate, profesionalism și performanță, deziderate care se află permanent printre obiectivele jandarmilor”.

Colonelul Enescu a mulțumit întregului colectiv de cadre și personal contractual din unitate pentru ”efortul și sacrificiile făcute, pentru modul exemplar în care și-a desfășurat activitatea”. Colonelul Enescu a amintit că Jandarmeria Ilfov este o structură a MAI ”foarte bine ancorată în situația operativă pe toate palierele de acțiune”, care se bucură de sprijinul ministerului de resort, al MApN, al autorităților județene și are parteneriate solide cu IPJ Ilfov, ISU Ilfov, DIPI, SRI, STS și autoritățile locale.

În curând, instituția condusă de colonelul Bogdan Enescu se va numi Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov ”Lascăr Catargiu”. Numele ales este de mare notorietate, marele om de Stat al secolului al XIX-lea, Lascăr Catargiu, de patru ori prim-ministru, situându-se în prim-planul scenei politice aproape o jumătate de secol.

Să ne reamitim:

Așadar, la 3 aprilie 2014 se împlinesc 164 de ani de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica semna “Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”, legiuire comunicată în aceeaşi zi cu numărul 27 Divanului Obştesc şi cu numărul 28 Sfatului Ocârmuitor. Legea aprobată constituie actul de naştere al Armei Jandarmeriei care i-a dat statut juridic, i-a definit atribuţiile, principiile de organizare şi funcţionare, constituind fundamentul teoriei şi practicii de-a lungul existenţei sale.

De la înfiinţare, Jandarmeria a fost considerată o armă de elită ”fiindcă Jandarmeria cu toate structurile este privită ca un corp din cele mai alese”, desprinzându-se clar scopul pentru care a fost creată ”acela de a priveghea siguranţa publică, ţinerea unei bune rânduieli, ducerea la îndeplinire a legilor”. Evoluţia Jandarmeriei a avut loc în strânse legături cu schimbările în structura statală din punct de vedere social-politic şi economic. Jandarmeria Română, indiferent cum s-a numit în diferite perioade, datorită caracterului său militar, organizării sale, drepturilor juridice existente, capacităţii de intervenţie susţinută printr-o dotare specializată, era capabilă să facă o trecere fără nicio ruptură de la o perioadă normală la cea de criză şi chiar la starea de război. De-altfel, Jandarmeria a participat cu succes la toate operaţiunile Armatei.

În prezent, Legea de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române face această Armă compatibilă cu structurile similare din celelalte țări membre al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here