Acasă Economie Odată cu ridicarea stării de urgență dispare și facilitatea de scutire de...

Odată cu ridicarea stării de urgență dispare și facilitatea de scutire de la plata obligațiilor fiscale fără penalități

DISTRIBUIȚI

Odată cu ridicarea stării de urgență dispare și facilitatea acordată de Guvern, prin OUG 29/2020, de a scuti companiile de la plata obligațiilor fiscale fără acumularea de penalități și fără riscul executării silite, atenționează Cursdeguvernare.ro

Dificultățile financiare cu care se vor confrunta însă companiile și în lunile ce urmează fac extrem de probabil scenariul în care multe dintre acestea vor apela la instrumentele de eșalonare a datoriilor către stat, instrumente prevăzute de Codul de procedură fiscală. Aceste instrumente nu pot fi însă accesate, însă, în acest moment de toți contribuabilii, deoarece ele obligă compania să prezinte garanții – ceea ce puține firme pot face.

”Pe codul de procedură fiscală se pot cere eșalonări la plată însă eșalonările astea sunt condiționate de depunerea de garanții care să acopere principalul și dobânzile. Garanții sunt fie scrisoare de garanție bancară, ceea ce nu prea se poate pentru că trebuie să ai cash colateral, fie ipoteci pe bunuri imobile, fie gajuri pe echipamente, mașini și alte lucruri. Și înainte de criză, principala problemă la eșalonări era valoarea garanțiilor”, a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate.

În opinia lui Gabriel Biriș, Guvernul ar trebui să vină cu o măsură de anulare temporară a obligației de prezentare a garanțiilor, având în vedere că mulți contribuabili se vor confrunta cu nevoia eșalonării obligațiilor fiscale, în contextul în care economiștii avertizează asupra unei reveniri lente a activității și chiar o încetinire semnificativă a consumului.

Comisia Națională de Strategie și Prognozează (CNSP) estimează o contracție a economiei locale de 1,9% din PIB în acest an și o scădere a consumului privat cu 0,7% față de anul trecut, majoritatea prognozelor din piață fiind, însă, mult mai pesimiste de atât.

În situația în care Guvernul nu vine cu o completare a legislației, ANAF va începe procedura de executare silită a companiilor care nu își plătesc datoriile către stat, riscând în caz contrar să fie sancționată de Curtea de Conturi.

Restanțe de 1,5 miliarde de euro la taxe, numai în luna martie

Ca ordin de mărime, datele Ministerului Finanțelor Publice arată că, în luna martie, diferența dintre obligațiile fiscale declarate de contribuabili și încasările efective ale ANAF a fost de circa 7,7 miliarde de lei, echivalentul a 1,5 miliarde de euro. În acest context, veniturile bugetare au consemnat în primele trei luni din 2020 o scădere de 3,3% față de nivelul din trimestrul întâi al anului trecut.

”Articolul 7 din Ordonanța 29/2020, fără să o spună explicit, este, în fapt, o amânare la plată a tuturor obligațiilor fiscale, pentru toate companiile din România, pe perioada stării de urgență, plus încă 30 de zile. Practic, în această perioadă a plătit numai cine a vrut”, a comentat Biriș. Din estimările sale, zeci de mii de companii ar putea apela la eșalonări. ”Ar fi bine să nu aștepte luna iunie, ca să nu fie inundați de cereri. Vor fi dificil de procesat câteva zeci de mii de cereri cât estimez eu că vor fi, pe sume mai mici sau mai mari”, spune specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here