Acasă Politic Oficializarea limbii maghiare în administrația locală, respinsă de Parlament

Oficializarea limbii maghiare în administrația locală, respinsă de Parlament

DISTRIBUIȚI

Așa cum era de așteptat, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins miercuri propunerea legislativă a UDMR care viza obligativitatea autorităților locale de a asigura utilizarea limbii maghiare în administrație în localitățile din România în care trăiesc cel puțin 20% etnici unguri și care ar fi permis arborarea steagului secuiesc pe clădirile instituțiilor publice.

S-au înregistrat 287 de voturi ”pentru”, 21 de voturi ”împotrivă” și 3 abțineri, după ce luni și marți, comisiile de specialitate ale Camerei au adoptat și ele rapoarte de respingere a proiectului.

Senatul adoptase tacit inițiativa la finalul lunii trecute.

În Codul administrativ în vigoare există prevederea că autoritățile publice pot asigura folosirea limbii materne în localitățile unde trăiesc minimum 20% minorități naționale. Modificarea avută în vedere de UDMR viza obligativitatea autorități publice de a asigura folosirea limbii materne în respectivele localități, după ce mai mulți primari români au refuzat să aplice prevederea legislativă.

Inițiativa maghiarilor din Parlamentul României aducea o serie de modificări Codului Administrativ, adoptat anul trecut prin ordonanță de urgență de Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Proiectul a fost depus în Parlament în toamna anului trecut și a primit două avize favorabile de la comisiile de specialitate, unde PSD și UDMR au majoritatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here