Acasă Economie Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşti, la ceas de bilanț

Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşti, la ceas de bilanț

DISTRIBUIȚI

 

  Bilanțul accesării fondurilor europene derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 în județul ILFOV, în cursul anului 2017

        Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat, în anul financiar 2017, plăți în valoare totală de 1,75 miliarde euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale – fiind înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

De la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală în 2015, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 6,8 miliarde euro și a semnat 42.000 de contracte de finanțare, în valoarea totală de 2,8 miliarde euro, fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totală a plăților efectuate de AFIR până la acest moment se ridică la peste 2,4 miliarde  euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție de 30% din alocarea de 8,12 miliarde euro a Uniunii Europene disponibilă până la finele anului 2023.

În județul Ilfov, pentru anul 2017, valoarea plăților efectuate către beneficiarii PNDR 2020 se ridică la 4,3 milioane euro, iar în cadrul sesiunilor lansate s-au depus 154 cereri de finanţare în valoare de 23,2 milioane euro.

Cele mai multe solicitări de finanțare depuse on-line în judetul Ilfov, în anul 2017 sunt pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în spaţiul rural. Astfel, prin intermediul submăsurii (sM) 6.2, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşti (OJFIR) a primit 72 cereri de finanțare în valoare de 3,66 milioane de euro și a semnat contracte de finanțare însumând 3,84 milioane de euro (aici incluzând contractele de finanțare încheiate de la demararea PNDR 2020). Valoarea plăților transferate către beneficiari în acest an este de aproximativ 1,52 milioane euro.

De asemenea, pentru crearea și dezvoltarea de activități neagricole (sM 6.4), în 2017 s-au primit 27 de cereri de finanțare cu o valoare totală de 4,36 milioane euro. Pentru acest sector, s-au semnat contracte de finanțare valorând aproximativ 2,35 milioane euro. Valoarea plăților efectuate pentru beneficiarii sM 6.4 este de 0.77 milioane euro.

Prin PNDR 2020 fermierii au solicitat finanțare și pentru investiții în exploatații agricole (sM 4.1), fiind depuse la OJFIR 14 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 8,45 milioane euro. Pentru sM 4.1, în judetul Ilfov s-au semnat 3 contracte în valoare de 0,81 milioane euro, iar în acest an s-a transferat beneficiarilor suma de 0,37 milioane euro. În acelaşi timp, prin intermediul sM 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole”, în anul 2017 a fost primită o cerere de finanţare care se află în curs de evaluare, alte două contracte fiind semnate şi efectuate plăti către beneficiari în valoare de 0,66 milioane euro.

În cazul sM 6.1Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, OJFIR a primit 26 cereri de finanțare în valoare de 1.1 milioane euro și s-au semnat contracte de finanțare însumând 0,95 milioane euro. Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri din judeţul Ilfov, în acest an este de 0,43 milioane  euro.

Prin intermediul sM 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, OJFIR a primit în acest an, 9 cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 0,14 milioane euro. Valoarea contractelor încheiate cu beneficiarii este de 0,06 milioane  euro. Plățile efectuate pentru dezvoltarea fermelor mici din judeţul Ilfov sunt în valoare de circa 0,04 milioane euro.

Prin intermediul submăsurilor care oferă sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, procesatorii din judeţul Ilfov au depus în anul 2017 proiecte în valoare de peste 4,5 milioane euro, acestea aflându-se în curs de evaluare.

Pentru infrastructura agricolă, silvică și de irigații, finanțată prin sM 4.3, până în prezent, la nivelul judeţului Ilfov nu au fost depuse cereri de finanţare.

Pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, finanțate prin sM 7.2, în judeţul Ilfov s-a depus un proiect valorând aproximativ 1 milion euro, prin care se urmăreşte reabilitarea unor drumuri comunale, pentru care s-au efectuat plăți de 0,33 milioane de euro.

Prin sM 7.6 „Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural” au fost semnate două contracte în valoare de 0,48 milioane de euro, din care s-au transferat beneficiarilor aproximativ 0,18 milioane de euro.

De asemenea, în judeţul Ilfov s-au constituit 4 Grupuri de acţiune locală (GAL) ale caror strategii însumează valoarea de 4,6 milioane euro care va fi plătită până la sfârşitul perioadei de implementare a PNDR 2020.

Sesiuni de primiri proiecte vor fi deschise şi în anul 2018, toți cei interesați să depună cereri de finanțare sau care deja beneficiază de fondurile acordate prin PNDR şi care au eventuale neclarităţi sau întrebări în înţelegerea mecanismelor procedurale de verificare a cererilor de finanţare depuse putând consulta site-ul www.afir.info sau personalul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bucureşti la numarul  021/311 01 75 sau să scrie pe adresa ojfir.bucuresti@afir.info.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + 9 =