Începând de astăzi, vă puteți depune candidatura pentru a obține unul dintre cele mai importante premii pentru jurnalism din lume – Premiul ”Lorenzo Natali”. Sub egida Comisiei Europene, premiul îi omagiază pe jurnaliștii din întreaga lume pentru reportajele lor curajoase și pentru poveștile lor despre oameni și despre planetă, care scot la iveală unele dintre cele mai mari provocări ale zilelor noastre și prezintă soluții inspirate pentru a le contracara. Data-limită pentru înscriere este 19 aprilie 2021. Câștigătorii vor primi un premiu de 10 000 de euro.
Pentru a marca lansarea înscrierilor la ediția din 2021, Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale, a declarat: ”Uniunea Europeană susține libertatea de exprimare în Europa și în întreaga lume. Premiul pentru Jurnalism Lorenzo Natali recompensează jurnaliștii care au îndrăznit, adesea cu mari riscuri personale, să relateze fapte și să spună povești care pun în lumină subiecte precum nedreptatea, inegalitatea și degradarea mediului. Povești care ne dezvăluie răspunsuri ingenioase. Dacă sunteți jurnalist și ați scris o astfel de poveste în ultimul an, vă încurajez să vă depuneți candidatura.”
Timp de aproape trei decenii, Premiul pentru Jurnalism ”Lorenzo Natali” a recompensat reportajele temerare, de înaltă calitate, despre chestiuni stringente precum combaterea inegalităților și a sărăciei și crearea de locuri de muncă, promovarea unei dezvoltări durabile care să respecte oamenii și planeta, protejarea mediului înconjurător, a biodiversității și a climei, conectarea cetățenilor la internet și facilitarea comerțului online, asigurarea accesului unui număr mai mare de persoane la educație, la formare și la asistență medical, consolidarea păcii, a democrației și a drepturilor omului.
Dacă sunteți jurnalist, puteți depune o singură candidatură în una dintre aceste trei categorii:
Marele Premiu: pentru reportaje publicate de o instituție media cu sediul în una dintre țările partenere ale Uniunii Europene.
Premiul Europa: pentru reportaje publicate de o instituție de presă cu sediul în Uniunea Europeană.
Premiul pentru cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist: pentru reportaje realizate de jurnaliști cu vârsta sub 30 de ani, publicate de o instituție media cu sediul în Uniunea Europeană sau în una dintre țările sale partenere.
Cum îmi pot depune candidatura?
Vă puteți depune candidatura online. Perioada de înscriere se încheie la 19 aprilie 2021, ora 23:59, ora Europei Centrale (CET).
Cine selectează câștigătorii?
Un mare juriu format din jurnaliști și specialiști renumiți din domeniul dezvoltării internaționale din întreaga lume va alege câștigătorii pentru fiecare categorie.
Fiecare câștigător va primi un premiu în valoare de 10 000 EUR. Câștigătorului la categoria „Cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist” i se va oferi, de asemenea, șansa de a colabora cu un partener media.
Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului pentru Jurnalism „Lorenzo Natali” (data urmează să fie confirmată).
Premiul descris pe scurt
Premiul pentru Jurnalism ”Lorenzo Natali” a fost lansat de Comisia Europeană în 1992 pentru a recompensa și a celebra excelența în domeniul reportajelor despre aspecte legate de dezvoltarea durabilă. Acesta poartă numele lui Lorenzo Natali, fost comisar pentru dezvoltare și apărător ferm al libertății de exprimare, al democrației, al drepturilor omului și al dezvoltării. Natali a fost comisar în perioada 1977-1989 și, în cursul ultimului său mandat de patru ani, a creat o rețea largă de relații cu guvernele și cu liderii țărilor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (ACP).
Câștigătorii ediției de anul trecut au fost Dayu Zhang – la categoria ”Marele Premiu” -, pentru o poveste despre protestele din Hong Kong din 2019, Cécile Schilis Gallego și Marion Guegan – la categoria ”Premiul Europa” ‒, pentru prezentarea climatului ostil cu care se confruntă jurnaliștii care fac investigații despre mediul minier și Shola Lawal – la categoria ”Cel mai bun reportaj al unui tânăr jurnalist”-, pentru reportajul despre pericolele la care sunt expuși migranții africani pentru a ajunge în America de Nord.