Home Social Optimism în turism

Optimism în turism

România, între țările cu creșteri notabile ale încasărilor din turism internațional

SHARE

Un nou raport al Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) a relevat că, în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, aproximativ 700 de milioane de turiști au călătorit la nivel internațional, ceea ce reprezintă mai mult decât o dublare (+133%) față de numărul înregistrat în aceeași perioadă în 2021.

Datele arată, de asemenea, că, până la sfârșitul acestui an, este de așteptat ca turismul internațional să atingă 65% din nivelurile pre-pandemie.

Subliniind viteza cu care sectorul și-a revenit din cea mai gravă criză din istoria sa, cel mai recent Barometru mondial al turismului realizat de UNWTO dezvăluie că în ianuarie 2022 sosirile lunare au fost cu 64% sub nivelurile din 2019 și atinseseră -27% până în septembrie. Se estimează că 340 de milioane de sosiri internaționale au fost înregistrate numai în al treilea trimestru al anului 2022, aproape 50% din totalul de nouă luni.

Europa continuă să conducă redresarea globală

Europa continuă să conducă redresarea turismului internațional. Regiunea a primit 477 de milioane de sosiri internaționale în ianuarie-septembrie 2022 (68% din totalul mondial), atingând 81% din nivelurile pre-pandemie. Acesta a fost mai mult decât dublu față de 2021 (+126%), cu rezultate stimulate de cererea intraregională puternică și de călătorii din Statele Unite. Europa a înregistrat o performanță deosebit de robustă în trimestrul al treilea, când sosirile au atins aproape 90% din nivelurile din 2019.

În același timp, Orientul Mijlociu a înregistrat sosiri internaționale de peste trei ori (+225%), în perioada ianuarie-septembrie 2022 ajungând la 77% din nivelurile pre-pandemie. Africa (+166%) și America (+ 106%) au înregistrat, de asemenea, o creștere puternică față de 2021, atingând 63%, respectiv 66% din nivelurile din 2019. În Asia și Pacific (+230%) sosirile s-au triplat în primele nouă luni ale anului 2022, reflectând deschiderea multor destinații, inclusiv Japonia la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, sosirile în Asia și Pacific au rămas cu 83% sub nivelurile din 2019.

China, o piață sursă cheie pentru regiune, rămâne închisă.

Sosiri și încasări la niveluri pre-pandemice sau mai mari

În perioada ianuarie-septembrie 2022, mai multe subregiuni au atins 80% până la 90% din sosirile lor înainte de pandemie. Europa de Vest (88%) și Europa de Sud a Mediteranei (86%) au înregistrat cea mai rapidă recuperare către nivelurile din 2019. Caraibe, America Centrală (ambele 82%) și Europa de Nord (81%) au înregistrat, de asemenea, rezultate puternice. Destinațiile care raportează sosiri peste nivelurile pre-pandemie în cele nouă luni până în septembrie includ Albania, Etiopia, Honduras, Andorra, Puerto Rico, Republica Dominicană, Columbia, El Salvador și Islanda.

În luna septembrie, sosirile au depășit nivelurile pre-pandemice în Orientul Mijlociu (+3% față de 2019) și Caraibe (+1%) și s-au apropiat în America Centrală (-7%), Europa de Nord (-9%) și Europa de Sud și Mediterană (-10%).

Între timp, unele destinații au înregistrat creșteri notabile ale încasărilor din turism internațional în primele șapte-nouă luni ale anului 2022, inclusiv Serbia, România, Turcia, Letonia, Portugalia, Pakistan, Mexic, Maroc și Franța. Redresarea poate fi observată și în cheltuielile cu turismul de ieșire de pe piețele sursă majore, cu rezultate puternice din Franța, unde cheltuielile au ajuns la -8% până în septembrie comparativ cu 2019. Alte piețe care au raportat cheltuieli mari în primele șase până la nouă luni ale anului 2022 au fost Germania, Belgia, Italia, Statele Unite ale Americii, Qatar, India și Arabia Saudită.

Cerere puternică pentru călătorii cu avionul și cazare la hotel

Recuperarea robustă a turismului se reflectă, de asemenea, în diverși indicatori din industrie, cum ar fi capacitatea aeriană și valorile hoteliere, așa cum sunt înregistrate în Sistemul de urmărire a recuperării turismului al UNWTO. Capacitatea locurilor aeriene pe rutele internaționale (măsurată în locuri-kilometri disponibile sau ASK) în ianuarie-august a atins 62% din nivelurile din 2019, Europa (78%) și America (76%) înregistrând cele mai bune rezultate. Capacitatea internă la nivel mondial a crescut la 86% din nivelurile din 2019, Orientul Mijlociu (99%) atingând practic niveluri pre-pandemie (IATA).

Între timp, potrivit STR, gradul global de ocupare a hotelurilor a ajuns la 66% în septembrie 2022, de la 43% în ianuarie. Europa a fost lider, cu niveluri de ocupare de 77% în septembrie 2022, după rate de 74% în iulie și august. Americile (66%), Orientul Mijlociu (63%) și Africa (61%) au înregistrat rate de ocupare peste 60% în septembrie. Pe subregiuni, sudul Europei mediteraneene (79%), Europa de Vest (75%) și Oceania (70%) au înregistrat cele mai mari rate de ocupare în septembrie 2022.

Optimism prudent pentru lunile următoare

Mediul economic provocator, inclusiv inflația persistentă ridicată și creșterea prețurilor la energie, agravate de ofensiva rusă în Ucraina, ar putea influența ritmul redresării în trimestrul IV și în 2023. Cel mai recent sondaj al Grupului de experți în turism al UNWTO arată o scădere a gradului de încredere, nivelurile din ultimele patru luni ale anului 2022, reflectând un optimism mai prudent. În ciuda provocărilor tot mai mari care indică o diminuare a ritmului de redresare, veniturile din export din turism ar putea ajunge la 1,2 până la 1,3 trilioane dolari în 2022, o creștere de 60-70% față de 2021 sau 70-80% din cele 1,8 trilioane dolari înregistrate în 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here