Acasă Politic Orban începe negocieri pentru anticipate

Orban începe negocieri pentru anticipate

DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni, la finalul ședinței BEX, că în perioada imediat următoare va purta discuții cu liderii partidelor parlamentare în vederea declanșării alegerilor anticipate. Orban susține însă că nu pot fi organizate alegeri anticipate mai repede de patru luni de la momentul demiterii Guvernului.

PNL a decis constituirea unei comisii conduse de Ludovic Orban care să poarte negocieri pentru declanșarea alegerilor anticipate. Pentru a ajunge la anticipate, actualul guvern trebuie demis, iar Parlamentul ar trebui să respingă două propuneri succesive de premier. Ludovic Orban admite că procedura este una dificilă, iar calendarul implică trecerea a cel puțin 120 de zile pentru a se ajunge la anticipate.

Orban: ”În cazul în care vom considera că putem ajunge la anticipate, vom apela la cea mai eficientă procedură. Procedura de organizare a anticipatelor e o procedură laborioasă care presupune niște termene. Primul termen e de minimum 60 de zile, timp în care Parlamentul să respingă două propuneri de guvern. După derularea acestei proceduri, președintele poate dizolva Parlamentul după consultarea președinților celor două Camere. După această perioadă trebuie convocate alegeri. Sunt niște termene care practic obligă să treacă o perioada de minim 45 de zile, poate chiar 60 de zile, pentru că sunt niște proceduri care trebuie derulate până se depun listele. Deci trebuie să treacă minim 120 de zile”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a precizat că dacă va reuși să strângă o majoritate în favoarea anticipatelor, acestea ar putea fi organizate în aceeași zi cu alegerile locale.

În mod normal alegerile locale pot fi organizate între 24 mai și 14 iunie. În mod evident, în cazul în care s-ar organiza în 14 iunie, s-ar putea derula calendarul pentru anticipate până atunci. Ar fi posibil să fie organizate odată cu alegerile locale, a mai declarat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here