Acasă Politic Orban zice că blocarea moțiunii de cenzură reprezintă un ”abuz în funcție”

Orban zice că blocarea moțiunii de cenzură reprezintă un ”abuz în funcție”

DISTRIBUIȚI

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat, luni seară, la Realitatea Plus, că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii.

Orban a spus că blocarea moțiunii de cenzură reprezintă un ”abuz în funcție” și dacă ”cedează în momentul de față” ar crea un precedent periculos prin care ar accepta că ”nu mai există instituția moțiunii de cenzură”.

Președintele PNL a mai spus că este acuzat pe nedrept de colegii săi cum că ar vrea să grăbească instituirea calendarului moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, rivalul său în cursa internă din 25 septembrie. Orban i-a criticat aspru pe colegii liberali care ”au venit cu propuneri în afara cadrului constituțional” pentru a amâna moțiunea de cenzură:

”Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că dacă eu cedez în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?”, a spus Orban.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here