Acasă Social Ordonanță de urgență pentru reglementarea muncii în domeniul maritim

Ordonanță de urgență pentru reglementarea muncii în domeniul maritim

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru reglementarea muncii în domeniul maritim.

Actul normativ instituie noi reglementări privind condițiile de muncă ale lucrătorilor din domeniul maritim, conform prevederilor Convenției privind munca în domeniul maritim (MLC 2006) și amendamentelor din 2014 la aceasta, precum și a Directivei UE 131/2018.

Astfel, armatorii români și străini vor avea obligația de a introduce în contractele de angajare ale navigatorilor standardele minime impuse prin Convenția MLC 2006 în ceea ce privește îngrijirile medicale, indemnizația de boală, indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile pentru pensie, indemnizațiile în caz de accidente de muncă sau boală profesională și indemnizații familiale și de a asigura condiții minime de muncă la bordul navelor. De asemenea, vor fi obligați să acopere cheltuielile membrilor echipajelor în caz de abandon și să asigure repatrierea navigatorilor.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prin Autoritatea Navală Română, are obligația de a certifica navele românești care efectuează voiajuri internaționale, conform noilor reglementări ale MLC, precum și de a verifica toate navele românești și străine care intră în apele naționale, în ceea ce privește respectarea prevederilor MLC 2006 și a amendamentelor acesteia. Totodată, MTI are obligația verificării și autorizării agențiilor de recrutare și plasare în sensul respectării acestor prevederi.

Actul normativ aduce o contribuție majoră în sectorul transportului maritim național prin asigurarea unor condiții de lucru mai bune navigatorilor români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here