Zilele lui Tudorel Toader ca ministru al justiției par numărate, dacă asculți declarațiile din aceste zile ale politicienilor: Liviu Dragnea a transmis un mesaj clar colegilor de partid, deși a spus că el, ca președinte al PSD, nu va cere remanierea, o declarație paradoxală aproape după ce a spus că Toader a păcălit ”tot partidul”.
”În ceea ce îl privește pe domnul Toader, procedura este foarte simplă. În CEx ori doamna prim-ministru propune sau ne anunță că vrea să îl remanieze ori colegi din CEx spun că ar trebui să fie remaniat. Nu e o chestiune complicată. Eu nu o să propun să fie remaniat Tudorel Toader, ca președinte de partid”, a spus Liviu Dragnea.
Nu este clar de ce un lider de partid nu și-ar asuma demiterea unui ministru care ar fi înșelat partidul, dar poate că Liviu Dragnea vrea să respecte regulile jocului Păcălici: nu poți pur și simplu să pui cartea jos, trebuie ca un partener să ți-o ia din mână.
Colegul de coaliție Călin Popescu Tăriceanu nu vrea nici el să tragă Păcăliciul și se pare că nici Viorica Dăncilă nu este dispusă să îi ceară demisia ministrului justiției. În schimb, unele voci din PSD au încercat deja – mai în glumă, mai în serios – să îl ancoreze pe Toader în zona #rezist, după discuția privind urgența ordonanței de urgență.
Dar tot nu au reușit să paseze cartea, iar moțiunea simplă depusă de opoziție ce-l viza pe Toader a fost amânată pentru miercuri, din lipsă de cvorum.
Problema PSD nu este însă existența lui Tudorel Toader – deși de semnătura lui depind problemele personale ale unor lideri ai partidului – ci existența mai multor păcălici în rândurile formațiunii.
Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European l-a respins luni pe Viorel Ștefan, propus de Guvernul Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi. Acesta a fost nominalizat pentru o poziție ce revine României, deci nu a pierdut o competiție, dar eurodeputații l-au respins pentru că nu deține niciun fel de expertiză în audit, chiar dacă a fost ministru de finanțe al României și este și acum membru al Guvernului.
Patru dintre colegii săi de cabinet au participat luni la inaugurarea Bursei de Pește, o investiție de șase milioane de euro, finanțată parțial și din fonduri europene. Sperăm ca instituția să aibă o activitate intensă din iunie încolo pentru că, teoretic, la doar trei zile de la deschidere operațiunile ar trebui, practic, sistate pentru că începe perioada de prohibiție.
Dar să privim partea pozitivă – e bine că s-a deschis o bursă a peștelui, după cum e bine că, după 30 de ani, dosarul Revoluției este trimis în judecată. Sigur, mulți dintre cei care ar fi trebuit să apară în fața curții au murit deja, iar alții sunt exonerați, dar este un pas îndelung așteptat.
Un alt pas pozitiv este și inițiativa cetățenească ”Oameni noi în politică”, care propune reformarea legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor în politică. Aceasta merge acum pentru verificare la Curtea Constituțională și ar putea ulterior intra în dezbatere parlamentară. – sursa: EurActiv.ro